Objavljeno 22. rujna, 2020.
Našem Gastro gourmet klubu glavni cilj je educiranje o lokalnim slavonskim proizvođačima i OPG-ovima, kao i njihovo promicanje
Kad netko voli svoj posao, odnosno u njemu uživa i njime čini čuda za sve ljude oko sebe, svoj kraj i zavičaj, želeći pokazati i spojiti svu ljepotu i raskoš onoga što oko može vidjeti, uho čuti i jezik okusiti, a u tome svemu sebe postaviti samo kao malu kap u moru cijele priče, zvuči gotovo nevjerojatno. Ipak, istinito je, dovoljno je samo upoznati majstora kuhače, Osječanina Ivana Đukića.
On je predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, koja promovira autohtonu slavonsku gastronomiju, a poseban mu je cilj pokazati koliko može naša slavonska kuharska mladost. Đukić je neumoran, ispod njegove kuharske kape non-stop se roje nove ideje, stalno se nešto novo kuha. Prisjetimo se samo nedavne ideje za spas slavonskih kuhara u vrijeme koronavirusa i zatvaranja restorana, kad je povukao sve živo i neživo kako bi pomogao restoranima i kuharima da ipak nešto zarade. Ovaj put došao je na ideju da u suradnji s Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije u prostoru Stare pekare, u Tvrđi, formira Gastro gourmet klub.
- Riječ je o klubu kojemu je cilj educiranje o lokalnim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i njihovo promicanje. Znači, želimo dokazati i pokazati svu ljepotu okusa našeg vina, piva, povrća, mesa, sira i drugih vrhunskih slavonskih proizvoda, a važno je naglasiti da je cilj cijele te priče da se svi povežemo i počnemo graditi regionalnu priču. I, naravno, ovdje su jako važni i lokalni food blogeri i ljudi koji redovito pišu o lokalnim gastroponudama kao što su: Hedonism-tourism Mario Jukić, Geeketa Andrea Krivak i Foodara Mihael Tomić. Kad sve to zaživi, a to će biti vrlo skoro, prezentacije vina imat ćemo u našoj regionalnoj vinoteci - kaže Đukić, koji je sličnu priču već pokrenuo u svom restoranu, gdje je šef kuhinje, poznatom osječkom Lipovu hladu.
- Lipov hlad je u svoju sezonsku ponudu uvrstio dosta lokalnih namirnica te je jedan od rijetkih restorana koji pokušava promovirati lokalne proizvode. Uskoro dolazi i umak pod originalnim nazivom “Zlo lega”, koji ćemo Slavonsko zlo i ja zajedno raditi. To nam nije prva suradnja, a ni njihova općenito. Naime, već rade sa chefom hrvatske nogometne reprezentacije Tomicom Đukićem, koji je s njima napravio BBQ umak. Veselim se tim suradnjama i novim stvarima koje radimo, jer Slavonija to može, ima vrhunske proizvode i, što je najvažnije, domaće, kvalitetne i zdrave i to se jednostavno mora iskoristiti. U mojoj kuhinji uvijek su bili samo domaći proizvodi, a sada kad vidim da ljudi sami prave umake, OPG-ovi puno ulažu, trude se i žele predstaviti svoj mukotrpan rad, treba im samo otvoriti vrata i pružiti im priliku. Pozivam sve one koji mogu pomoći, a siguran sam da će se sami prepoznati, neka to i učine, jer slavonska je gastronomija jedinstvena u svijetu i to smo bezbroj puta dokazali - zaključio je Đukić.
Vladimir Grgurić
Umrežavanje s kuharima iz cijele kontinentalne Hrvatske
Gastro gorumet klub širi se i dalje od Slavonije i Baranje. Kako kaže Đukić, želja je da se uključe kuhari s područja cijele kontinentalne Hrvatske:
- Već smo odradili neke promidžbene priče, bio je kratak film na kanalima i portalima specijaliziranim za gastronomiju iz Podravine, stupili smo u kontakt s kuharima iz Samobora, a sve je to zato da svi prepoznaju važnost ovoga projekta. Održavamo i sastanke uz prezentacije domaćih jela i umaka gdje god možemo, posebno po našim slavonskim tvrtkama - zaključio je Đukić
Ivan Đukić
kuhar
Želimo dokazati i pokazati svu ljepotu okusa našeg vina, piva, povrća, mesa, sira i drugih vrhunskih slavonskih proizvoda, a cilj cijele te priče je da se svi povežemo i počnemo graditi regionalnu priču.
proizvodi
DOMAĆI,
KVALITETNI
I ZDRAVI