Regija
ČUDNA IDEJA U VUKOVARU

Planiraju svjetlo na dizalicama, mogli su i put na Mjesec
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Iako državna Luka to nema u planu, Grad predviđa 5,5 mil. za dekorativnu rasvjetu
VUKOVAR

Grad može predvidjeti stavku odlaska na Mjesec - rekao je Tomislav Šota (nezavisni), predsjednik Gradskog vijeća Vukovara, kada se na sjednici toga tijela govorilo o uvrštavanju u proračun za sljedeću godinu 5,5 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu dizalica u Luci Vukovar.

Reakcije Vukovaraca na društvenim mrežama govore kako većina odluku Grada kojom planira aplicirati projekt za dizalice u poduzeću koje je u 100-postotnom državnom vlasništvu, najblaže rečeno, ne podržava niti razumije, posebice u vrijeme kada se zbog koronakrize režu brojni troškovi i odgađaju planirani programi.

Podsjećamo kako je proljetos gradonačelnik Ivan Penava napustio HDZ, a istodobno su to učinili i svi HDZ-ovi vijećnici, pa ta stranka više nema nijednog predstavnika u Vijeću. Nikola Mažar, povjerenik HDZ-a za Vukovar, potvrdio nam je kako je Vlada Republike Hrvatske fokusirana na borbu s koronom te očuvanje radnih mjesta, odnosno jačanje gospodarstva.

- Luka Vukovar nema u planu javne nabave bilo kakvu investiciju vezanu uz rasvjetu dizalica. Fond za obnovu i razvoj Vukovara, koji je Vladin fond i iz svoga proračuna financira komunalne i infrastrukturne projekte u Vukovaru, ne planira to sufinancirati, nego im je prioritet gospodarstvo. Stoga će se rebalansom proračuna prenamijeniti sredstva na način da će za izravnu pomoć poduzetnicima umjesto inicijalno planiranih milijun kuna biti osigurano osam milijuna - pojasnio je Mažar, naglasivši kako to jasno govori što je u fokusu Vlade RH, a dekorativna rasvjeta u luci to definitivno nije.

SDP-ov vijećnik Goran Bošnjak izjavio je kako je ista stavka u proračunu bila predviđena i za ovu godinu, s tim da Penava nije precizirao što bi bio izvor financiranja, pa ni koliko bi novca za to izdvojio Grad.

- Uz toliko prioriteta koje imamo nepotrebno je govoriti o rasvjeti na dizalicama. Pitanje je koliko je u vrijeme krize, čak i da iz gradskog proračuna ništa ne bude utrošeno za tu ideju, primjereno trošiti energiju na pripremu toga projekta i raditi performanse. Uz to, riječ je o državnoj tvrtki i nejasno je zašto se Grad u to uopće petlja - istaknuo je Bošnjak.

Potporom većine vijećnika proračun za iduću godinu sadrži i dekorativnu rasvjetu dizalica, unatoč tomu što je iz Luke Vukovar potvrđeno kako to uopće nemaju u planu.

Zašto Grad namjerava osvjetljavati državno vlasništvo te koliko je to realno, jednom će, možda, pojasniti čelnici Vukovara.

Dragana Korpoš
PROJEKT ĆE KANDIDIRATI NA EU FONDOVE
Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, pojasnio je vijećnicima kako se planira modernizacija rasvjete za radni dio dizalica te dekorativna rasvjeta koja bi bila turistički atraktivna.

- Iskustvo mi govori kako je golem europski novac propao za Hrvatsku zato što lokalne i regionalne samouprave i ministarstva nisu imali dokumentaciju, i nisu ih predvidjeli. Nećemo bacati novac ako ga ne možemo povući sa strane, ali sam siguran kako ćemo negdje taj projekt moći kandidirati - naveo je Čulig, i dodao kako, kada se radi o tehničkom dijelu, rasvjeta na dizalicama treba biti predviđena u proračunu, rekavši “bolje da trpi papir, nego da nam sutra nedostaje”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike