Svijet
MEĐUNARODNA ISTRAGA

Velike banke oprale goleme iznose novca
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Astronomski iznosi prljavog novca godinama su prolazili kroz najveće svjetske bankarske institucije, otkrila je istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), koji osuđuje manjkavosti kontrole toga sektora. "Zarade krvavih ratova protiv droge, pronevjerene imovine zemalja u razvoju i ukradene teško stečene ušteđevine u okviru Ponzijeve piramide, mogle su ući i izići iz tih financijskih institucija, unatoč upozorenjima djelatnika banaka", navodi se u istrazi koju je vodilo 108 međunarodnih medija iz 88 zemalja. Istraga se temelji na tisućama izvješća o sumnjivim djelatnostima koje su službama financijske policije Američkog ministarstva financija, FinCen, uputile banke iz cijeloga svijeta.

"Ti dokumenti koje su sastavile banke i podijelile s vladom, ali daleko od javnosti, otkrivaju rupe bankovnih jamstava i lakoću s kojom su ih kriminalci iskorištavali", ističe američki Buzzfeed News, u uvodu svoje istrage. Ti dokumenti odnose se na 2000 milijardi dolara transakcija, koje su cirkulirale između 1999. i 2017. godine. Istraga ukazuje na pet velikih banaka: JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i Bank of New York Mellon, optuženih da su nastavile prebacivati sredstva osumnjičenih kriminalaca, i to i nakon što su protiv njih pokrenuti procesi, ili nakon što su osuđeni zbog financijskih prekršaja.

Na kraju istraživanja navodi da su mreže kojima prljavi novac putuje svijetom "postale vitalne arterije svjetskog gospodarstva". Istraga također ukazuje na nemoć američkih vlasti.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike