Osijek
ZAPOČEO TJEDAN FILANTROPIJE U OSIJEKU

U utorak šetnja, u srijedu filantropska vožnja
Objavljeno 21. rujna, 2020.

Petu godinu zaredom dvije osječke zaklade – Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka obilježavaju Tjedan filantropije u Osijeku (TFOS) i to od 21. do 25. rujna. Ovogodišnji je TFOS najavljen filantropsko-biciklističkom kampanjom „(Ž)bicom do trice” u kojoj je poznati biciklistički dvojac, Ivica Lenard i Igor Toman prošao 400 kilometara za obnovu košarkaškog igrališta za Dom za odgoj djece i mladeži.

- Danas Tjedan filantropije u Osijeku nastavljamo šetnjom pod nazivom „Osječka riječ”, a koja kreće u 17 sati s Trga svetog Trojstva u Tvrđi te se završava oko 19 sati ispred Vikarijata. Šetnja će se održati pod vodstvom stručnog vodiča Tina Kovačića. Dan kasnije organizirana je vožnja „Treskom kroz filantropiju” i to s Trga Ante Starčevića tramvajskom rutom i nazočni će također čuti dosta toga o poznatim lokacijama i obilježjima grada – ispričala je Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica, dodajući da je ovogodišnji TFOS nešto kraći, no uz neizostavnu šetnju i vožnju, koje su dakako, besplatne za sve zainteresirane građane.
Upravitelj Zaklade Srce grada Osijeka Romano Kristić, ujedno i pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo na konferenciji za novinare upriličenoj u Sakuntala parku naglasio je da je Osijek naslijedio bogatu filantropsku povijest, a filantropski živi i danas što dokazuje velik broj humanitarnih akcija. Kristić je naglasio da je ovog ponedjeljka s vožnjom krenuo filantropski tramvaj koji će TFOS promovirati sljedećih šest mjeseci. Tramvaj je oslikao poznati osječki street graffiti umjetnik Rebus.
Ovu hvalevijrednu aktivnost pozdravila je i dogradonačelnica Žana Gamoš, istaknuvši da je riječ o jedinstvenoj suradnji dvije zaklade i to u suradnji s Gradom Osijekom.
- Još jednom je dokazana važnost građanskog aktivizma i solidarnosti, kako zaklada, ustanova i udruga tako i pojedinaca koji svoje slobodno vrijeme poklanjaju gradu i na taj način doprinose zajednici. Zahvaljujem i partnerima, Turističkoj zajednici Grada Osijeka, GPP-u te Volonterskom centru i sve građane pozivam na šetnju i vožnju gradom kako bi još bolje upoznali njegove vrijednosti – istaknula je Gamoš. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike