Novosti
AFERA JANAF

Barišiću i Grgiću određen istražni zatvor, obojica negiraju krivnju
Objavljeno 20. rujna, 2020.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u subotu kasno poslijepodne jednomjesečni istražni zatvor gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću.

Istražni zatvor im je, na prijedlog Uskoka, određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, a obrane osumnjičenih na tu su odluku najavile žalbu.

Obojica osumnjičenih u aferi Janaf ranije su na ispitivanju u Uskoku odbacila krivnju.

‘‘Moj klijent je sve poricao te je rekao da nikada nije poduzimao nikakve radnje kako bi konkretna privatna tvrtka dobila poslove u Velikoj Gorici‘‘, kazao je Barišićev odvjetnik Igor Cišper. Na upit je li Barišić poput Grgića iz moralnih razloga spreman podnijeti ostavku kao gradonačelnik, Cišper je poručio da za to nema potrebe. ‘‘O tome nismo razgovarali jer to zasad smatramo nepotrebnim. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito‘‘, ocijenio je Cišper.

Novogradiški gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić u subotu je tijekom ispitivanja u Uskoku negirao krivnju u aferi Janaf i spreman je dati ostavku iz moralnih razloga, poručio je njegov branitelj Zoran Mataić.

‘‘Moj klijent je iznio opširnu obranu negiravši krivnju i bilo kakav koruptivni dogovor. Pitanje krivnje i pitanje eventualnog istražnog zatvora dva su razdvojena pravca‘‘, rekao je odvjetnik Mataić.

Dodao je da se njegovu branjeniku stavlja na teret koruptivni dogovor u kojem je obećano 100.000 kuna za prilagođavanje uvjeta natječaja koje obrana negira. ‘‘Grgić otprije poznaje prvoosumnjičenog Krešu Peteka, ali ni u jednom trenutku nije čuo da se izustila ponuda od 100.000 kuna i da bi ona bila prihvaćena‘‘, kazao je Mataić. Uz to, Mataić je poručio da je Grgić spreman odstupiti s mjesta novogradiškog gradonačelnika.

Barišić je uhićen u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Grgić je također uhićen u petak, a nakon pretresa doma i drugih prostorija prenoćio je, kao i Barišić, u policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama.

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Jednomjesečni istražni zatvor je određen Vladi Zoriću, Damiru Vrbancu, Vatroslavu Sabliću, Vinku Grgiću, Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Mirjani Prodan, Katarini Gašparac i Ljubomiru Perušiću, a Iva Šuler puštena je da se brani sa slobode. H
Zašto nisu odmah uhićeni?
Predsjednik Republike Zoran Milanović je u povodu afere Janaf, izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja. “Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva miljuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo”, izjavio je Milanović. “Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?”, upitao je Milanović te dodao da njemu “ova istraga nije jasna”. Inače, predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević bio je 2008. protukandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima u SDP-u, nakon čega je prešao u HNS, a Milanović je to potvrdio kao i da su prije nekoliko mjeseci bili zajedno na ručku. “Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar”, ustvrdio je Milanović.
Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike