Novosti
SEIZMOLOZI TVRDE DA NIJE POVEZAN S ONIM U ZAGREBU

Potres 4,2 po Richteru kod Gračaca
Objavljeno 20. rujna, 2020.
Potres magnitude 4,2 po Richteru pogodio je u nedjelju u 12.59 sati područje oko Gračaca, izvijestio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC). Jak potres osjetio se diljem Like i Dalmacije, epicentar mu je bio na dubini od deset kilometara, 12 kilometara jugoistočno od Gračaca. Na stranicama Hrvatskog seizmološkog zavoda još nema službenih podataka o jačini potresa i njegovom epicentru.

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan, no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

"Potres je bio umjereno jak do jak. Dakle, riječ je o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio, što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, gotovo do Zadra, Biograda i Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama", rekao je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja, jer oni nisu direktno povezani. Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja također je jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je. "Riječ je o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da je riječ o uobičajenoj seizmičkoj aktivnosti", zaključio je seizmolog Krešimir Kuk. Seizmološka služba HR na Twitteru je objavila da je u 12.55 sati kod Gračaca zabilježen potres magnitude 4,2 po Richteru.

Potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i prouzročio velike štete, tlo oko Zagreba još podrhtava. Tako su u petak seizmografi Seizmološke službe zabilježili u 19 sati i 50 minuta slab potres s epicentrom pet kilometara južno od Samobora, nedaleko od Galgova. Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS ljestvice.H
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

Najčitanije iz rubrike