Kultura
SPOMEN-MONOGRAFIJA

U čast 50 godina Glazbene škole Požega
Objavljeno 21. rujna, 2020.
U prigodi pola stoljeća osnutka Glazbene škole Požega predstavljena je spomen-monografija o djelovanju i prinosu glazbenom i kulturnom životu sredine u kojoj djeluje.


- Odradili smo velik posao. Ponosni smo i nećemo stati jer mislim da možemo više i bolje, postići kvalitetnije, još bolje rezultate - istaknuo je Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega, koja danas ima 70-ak uglavnom visokoobrazovanih djelatnika i koju pohađa više od 550 učenika u predškolskom, osnovnoškolskom, pripremnom i srednjoškolskom obrazovanju. Tijekom školske godine prirede više od 70 koncerata, na natjecanjima osvajaju brojne prve nagrade.


Urednica monografije je Branka Horvat, nekad učenica, a danas profesorica u srednjoj glazbenoj školi, koja za sebe kaže da joj je ova škola odredila profesionalni život, naglašava između ostalog:


- Monografija pred vama prati tragove požeške glazbene prošlosti, i to one dijelove koji se bave organiziranom glazbenom nastavom, od prvih oblika organizirane glazbene nastave 60-ih, osnivanja Osnovne glazbene škole 1970., proširenja djelatnosti na srednjoškolsko obrazovanje te do osnivanja područnih odjeljenja i početka rada u novoj zgradi.


Posebno je istaknula značenje osnivača škole i prvog ravnatelja Vladimira Munđara te dugogodišnjeg ravnatelja i osnivača srednje glazbene škole Veljka Valentina Škorvage. Naglasila je kako malo škola ima tako velik broj ansambala, pa ih monografija posebno predstavlja s njihovim programima i priznanjima: Tamburaški orkestar, Tamburaški mlađi orkestar, Tamburaški ansambl, Harmonikaški orkestar, Puhački orkestar, Brass kvintet, Mješoviti zbor, Veliki dječji zbor, Dječji zbor srednjeg uzrasta, Tintilinići i Predškolski zbor. Svi oni osvojili su brojne nagrade na natjecanjima, a ljubiteljima glazbe pripremili mnogobrojne koncerte. O prinosu ove škole svojoj sredini i razvoju glazbe, glazbene publike i glazbene kulture uopće govorila je recenzentica, dr. Vesna Vlašić.
Monografija na 120 stranica uz tekstove donosi i brojne fotografije, a čiji su autori Vladimir Mandić, Foto Šunjo i Foto Kaća. Kako je rečeno, ova će monografija zasigurno biti ne samo prilog za proučavanje kulturnog i glazbenog života Požege već i putokaz za buduće generacije. B.S.T.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike