Osijek
EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA U OSIJEKU

Čeka nas tjedan prepun zanimljivih radionica i priredbi
Objavljeno 19. rujna, 2020.

Iako se u Europi odvija već šest godina, Europski tjedan održivog razvoja po prvi će se puta službeno obilježiti i u gradu Osijeku i to različitim manifestacijama koje će trajati sve do 26. rujna. "Cilj je kroz umjetnost, lokalnu zajednicu i medije započeti s jednom novom pričom o održivom razvoju. Treba krenuti od sebe jer čovjek je individualno biće koje promjene može početi raditi tek unutar zajednice. Osijek je divna zajednica i svi bismo trebali početi promišljati o njoj na zanimljiv način", rekla je moderatorica na predstavljanju manifestacije, Mirna Šmit.

Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je istaknula kako Osječani neprestano pokazuju svoju osviještenost I brigu za planet. "Europski tjedan održivog razvoja u Europi se odvija već šestu godinu zaredom, službeno u gradu Osijeku, od danas do 26. rujna po prvi puta. No mi volimo reći po prvi puta službeno jer se održivi razvoj u gradu Osijeku živi već dugi niz godina kroz edukaciju, kroz vrtiće i osnovne škole, a Osječanke i Osječani osviješteni su kako voljeti planetu, kako voljeti svoj grad, svoje ulice, svoja dvorišta. Održivi razvoj nešto je što je nam jednostavno treba biti stil života.", istaknula je Gamoš.

Tijekom cijelog sljedećeg tjedan sve zainteresirane posjetitelje očekuje zanimljiv i bogat program. Tako je za utorak, 22. rujna koji je ujedno i Svjetski dan bez automobila, najavljeno predstavljanje mreže električnih punionica, te predstavljanje električnih automobila i testne vožnje, dok će u kinu Urania biti uprizorena dječja predstava „Botaničari“ koju će biti moguće pogledati i u srijedu 23. rujna u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Također, u petak, 25. rujna u Grad Osijek u radni posjet dolazi Zelena energetska zadruga, a Dokkica će u svom dvorišnom prostoru ugostiti dječju predstavu „Pero i Vlatko – junaci prirode“ koja je namijenjena djeci od 3 do 10 godina. Središnja manifestacija Europskog tjedna održivog razvoja rezervirana je za subotu 26. rujna kada će se tijekom cijelog dana u Parku kralja Držislava (kod Školjke) održavati EKO festival, a cijelog dana održavat će se i „In Da Sofa“, na koju će građani moći ponijeti i svoje dekice te uživati. E.N.

Najčitanije iz rubrike