Regija
SREDIŠTE TRADICIJSKE KULTURE RH

Otvorene 55. Vinkovačke jeseni: Raskoš narodnog blaga i inat ponosnog slavonskog čovjeka
Objavljeno 18. rujna, 2020.
“Curo draga iz sokaka moga”, slogan je 55. po redu, posebnih zbog korone, Vinkovačkih jeseni

Uz zvuke tamburice i pjesmu snaša i momaka sinoć su na pozornici u središtu grada na Bosutu otvorene 55. Vinkovačke jeseni.

Pod sloganom "Curo draga iz sokaka moga", prema stihu antologijske pjesme "Milov‘o sam" Ivana Kozarca, scenska je priredba istaknula motiv ljubavi koja "veže Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi". Dok je pred publikom "tekla" sva raskoš narodnog blaga, Jeseni je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Zahvalio je na trudu što je unatoč epidemiološkim okvirima organizirana "naša bogata tradicionalna manifestacija", iako u skraćenom obliku i s mnogo videodoprinosa KUD-ova iz cijele Hrvatske kako bi se "nastavila naša tradicija, kultura, identitet". Pozvao je i na odgovorno ponašanje glede zdravlja građana. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić s pozornice je poželio dobrodošlicu "u grad nasred kojeg gori lampa, odzvanja zvuk tamburice i ori se inat slavonskog čovjeka".

- Već 55. put sastali smo se u Vinkovcima da budemo središte tradicijske kulture RH - rekao je, dodavši kako su Vinkovačke jeseni "opet pokazale da zajedništvo hrvatskog naroda može odgovoriti na sve nedaće". Kazao je i kako su Vinkovci uvijek bili grad velikog srca i gostoljubivosti, u kojem se i sinoć slavilo "sve ono što su nam preci ostavili za budućnost", u nadi da će dogodine Jeseni biti "onakve na kakve smo i navikli".

Jubilarne Jeseni pod visokim su pokroviteljstvom Vlade RH, a među gledateljima bili su i izaslanik Hrvatskog sabora, ministri, nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić...
Sanja Butigan

JUBILEJ “U MALOM”

Jeseni su manje, ali povezuju

 

Ovogodišnje jubilarne, 55. Vinkovačke jeseni, odvijaju se zbog epidemiološke situacije u ponešto izmijenjenom obliku, no grad na Bosutu ipak ovih rujanskih dana svejednako diše ljepotu tradicijskog blaga, jer pjesme, plesa, snaša, bećara i narodnog ruha nimalo ne nedostaje. Jeseni su 2020. godine, naime, "u malom", i održavaju se samo dvije velike priredbe, svečanost otvorenja na pozornici pokraj "lampe nasrid Vinkovaca", i svečani mimohod koji će okupiti 30-ak "domaćih", vukovarsko-srijemskih KUD-ova, a proći će gradskim ulicama i konjanici i ukrašene zaprege. Obići se, pak, može i Vinski sokak, kao i pogledati i(li) kušati ponuda Slavonskog sokaka gdje su, na trgu pokraj Bosuta, izloženi autohtoni proizvodi - med, rakije i likeri, suveniri, raznovrsne domaće radinosti...

Jedna od posebnosti ovih nešto drugačijih Jeseni, koje traju od 17. do 20. rujna jest, međutim, videorazglednica snimana diljem Lijepe Naše, čime je tako još jednom, u tradiciji dugoj više od pet desetljeća, u Vinkovcima, srcu Šokadije, povezana cijela Hrvatska.

Kratki filmovi o tradicijskoj kulturi i običajima snimljeni su u 17 gradova, od Dubrovnika, preko Zagreba, do Vinkovaca, i bit će prikazivani na videozidu tijekom mimohoda. Tako je cijela Hrvatska, zajedno s Vinkovcima kao kolijevkom Jeseni, a u povodu ovogodišnjeg jubileja, postala velikom pozornicom izvornog hrvatskog folklora. S.B.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike