Osijek
PONOVNO U PRODAJI DRŽAVNI STANOVI I U OSIJEKU

Nove vlasnike traži veliki stan u središtu grada i šest potleušica
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon dugo vremena ponovno je bilo raspislao natječaj za prodaju državnih stanova diljem Hrvatske. Od njih ukupno 35, njih 18 istaknuto je za prodaju u Osijeku. Međutim, za razliku od prethodnih javnih natječaja, izbor nije pretjerano primamljiv.

Naime, čak šest stanova pripada u kategoriju potleušica, derutnih i neuvjetnih za život, koje teško da će pronaći kupca. Riječ je o stanu od 41,6 kvadrata u Petkovoj ulici, s početnom cijenom od 58 tisuća kuna, stanu u Cetinskoj 1 od 20,29 kvadrata, s početnom cijenom od 45.800 kuna, potkrovlju s rupom u stropu u Gundulićevoj 57 od 19,98 kvadrata, s početnom cijenom od 32.700 kuna, doslovce šupi u Ružinoj 45, površine samo 9,6 kvadrata, s početnom cijenom od 8800 kuna, stanu u Hebrangovoj 30 od 35,5 kvadrata, s početnom cijenom od 78.700 kuna. Među neuvjetne stanove može se svrstati još jedan, onaj u Kuhačevoj ulici 31, no zbog atraktivne lokacije vjeruje se kako bi ipak mogao naći kupca za 22,5 kvadrata po cijeni od 44.700 kuna.

Kada se, pak, govori o dobrim prilikama, najbolji državni stan oglašen ovaj put za prodaju u Osijeku nalazi se na prvom katu zgrade na raskrižju Radićeve i Reisnerove ulice, površine od 93,84 četvorna metra, s početnom cijenom od 483.000 kuna, odnosno oko 700 eura za kvadrat. S obzirom na atraktivnu lokaciju i solidno stanje u kojemu se nalazi, pretpostavka je da će biti prodan i po cijeni većoj početne. U društvu onih za koje se očekuje veći broj pristiglih ponuda je i stan u prizemlju, površine 63 kvadrata, u Stepinčevoj ulici, kojemu je početna cijena samo 168 tisuća kuna te malen, ali useljiv stan u potkrovlju zgrade 10b, u Krapinskom naselju, koji zbog blizine središta grada i generalne obnove infrastrukture, postaje sve primamljivija lokaciju za kupnju nekretnine.

Zbog dobre lokacije može se pretpostaviti da bi i dobru cijenu mogao postići stan u Strossmayerovoj ulici na kčbr. 247, koji ima lijepu okućnicu te izlaz izravno na tramvajsku postaju. Stan površine 57 kvadrata prodaje se za početnu cijenu od 201.000 kuna. Stan u prizemlju, površine 40 kvadrata, u Vukovarskoj, traži kupca s početnom cijenom od 76.600 kuna.

Slanje ponuda za nekretnine u sklopu ovoga natječaja zaključeno je u prvom tjednu rujna. Koje su prodane, a koje će ponovno u prodaju, trebalo bi biti poznato najkasnije do polovine listopada. Iz Ministarstva ističu kako će se najpovoljnijim ponuditeljem smatrati onaj koji je istaknuo najvišu cijenu, koja pak mora biti veća od početne cijene i izražena u kunama. Napominje se i kako će se u slučaju da isti ponuditelj dostavi više ponuda za isti stan, valjanom smatrati isključivo ponuda s najvećim iznosom ponuđene cijene, dok će u slučaju odustajanja prvog najpovoljnijeg ponuditelja, najpovoljnijim ponuditeljem smatrati sljedeći koji je ponudio najvišu cijenu uz uvjet da je veća od početne cijene.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zadržava pravo odustati od prodaje stana u svako doba prije potpisivanja ugovora. U slučaju da Ministarstvo odustane od prodaje stana, obavit će se povrat uplaćene jamčevine ponuditelju bez prava na kamate za razdoblje od njezine uplate do isplate, i pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuditeljima, niti ima obvezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak.

Ivana Solar
18

stanova ponuđeno je na posljednjem natječaju u Osijeku, a ukupno 35 u Hrvatskoj
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike