Regija
NOVA TURISTIČKA PONUDA

Prvi će gosti u hostel stići do kraja listopada
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Belišćanski hostel ima ukupno 28 ležaja i prateću infrastrukturu, a obišli su ga novinari i turoperatori

BELIŠĆE - Belišće je mali grad, snažan slavonski gospodarski centar velike industrijske tradicije, a posljednjih godina poznat i po uspješnoj realizaciji vrijednih razvojnih projekata, financiranih ponajviše novcem iz EU fondova i resornih državnih ministarstava i institucija - svojevrsna je osobna iskaznica grada papira i sporta. Tijekom posljednjih godina kroz brojne je projekte grad nastojao doskočiti svojim nedostatcima i pretvoriti ih u prednosti, kao što je bio slučaj i s upravo završenom gradnjom hostela, koji će već do kraja listopada biti spreman za prihvat prvih posjetitelja.

Najavljeno je to i prigodom nedavnog posjeta predstavnika turoperatora i medija Belišću i Općini Erdut u okviru EU projekta "Zelene staze Dunava i Drave", kada su im predstavljeni rastući potencijali grada i okolice.Projektom "Zelene staze Dunava i Drave", u kojemu su partneri Općina Erdut, Grad Belišće, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica grada Belišća, završena je i gradnja prvog hostela u Belišću s pripadajućom šetnicom odnosno ekološko-edukativnom stazom. Šetnica je izgrađena i uređena uz obalu Drave od hostela kod Kajak-kluba do odmorišta u Bistrincima, a predstavlja novu, atraktivnu turističku ponudu u gradu. Kako su priopćili iz gradske uprave, ukupna vrijednost projekta iznosi 17.224.331 kunu, od čega je potpora 11.114.350 kuna ili 84,43 posto od ukupnih prihvatljivih troškova, a projekt je financiran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Projekt dodatno dobiva na važnosti kada se zna da se Belišće ne samo posljednjih godina nego i desetljeća bori s nedostatkom smještajnih kapaciteta za svoje goste – u samo deset objekata na raspolaganju je 50 ležaja, što je ozbiljna prepreka za prihvat turista, čiji broj neprestano raste. Tom se problemu nastojalo doskočiti smještajem u susjednom Valpovu ili pak u privatnom smještaju, no taj broj ležaja nije bio ni blizu potrebama grada koji se iz godine u godinu nastoji profilirati i kao privlačna turistička destinacija, sve poželjnija na karti kontinentalnog turizma ovog dijela Hrvatske.

Stoga će i novootvoreni hostel neposredno uz Kajak-klub Belišće biti od iznimnog značenja za razvoj turizma cijele Valpovštine, ali i šire jer se nalazi na samoj granici s turistički sve atraktivnijom Baranjom te će potvrditi mogućnosti koje se ovom kraju otvaraju u razvoju turizma utemeljenog na aktivnostima kao što su bicikliranje, veslanje, promatranje ptica, kampiranje.

Zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, koja je bila jedan od glavnih kreatora dijela projekta “Zelene staze Dunava i Drave” koji se odnosi na Belišće, najavila je da će o detaljima funkcioniranja hostela biti više riječi prigodom njegova svečanog otvorenja.

Lidija Aničić
Hostel će imati kapacitet od 28 ležaja: četiri sobe sa po 6 ležaja te dvije sobe sa po 2 ležaja
Dvorana, kuhinja
Osim ukupno šest soba, u hostelu koji je predviđen kao Centar za posjetitelje nalazi se i zajednička multimedijska dvorana za različite sastanke i okupljanja, kuhinja za pripremanje obroka kako bi posjetitelji mogli imati noćenje s doručkom, mali dnevni boravak te drugi sadržaji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike