Regija
LAMPIONI U OBLIKU VODOTORNJA ZA 18. STUDENOGA

Dvije kune od svakog lampiona donirat će udrugama za djecu s posebnim potrebama
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Dvije kune od svakog lampiona donirat će udrugama za djecu s posebnim potrebama
VUKOVAR - Nikica Kuđerski i Igor Šegec, sinovi umrlog i poginulog hrvatskog branitelja, odlučili su priču o vukovarskom vodotornju, simbolu patnje, ali i hrvatskog zajedništva, pretvoriti u projekt koji će još jednom ujediniti Hrvatsku.Naime, dvojica su Vukovaraca aktualizirala proizvodnju lampiona u obliku vodotornja, jednog od simbola grada na Dunavu. Istaknuli su kako im je dolaskom jeseni i obilježavanja vukovarske tragedije 1991. godine želja proizvesti lampione koji će oblikom podsjećati na teške dane Domovinskog rata, no - jednako važno - dijelom prihoda od prodaje pomoći djeci Vukovara.

- Kooperanti izvan grada koji su prije radili na proizvodnji ovakvih lampiona nastavit će raditi na projektu, a ako posao zaživi i bude interesa, cilj nam je u budućnosti pokrenuti vlastitu proizvodnju u Vukovaru. Lampioni su visine 23 centimetra i pripadaju u skupinu velikih lampiona. Formirali smo cijenu od deset kuna po komadu, s tim da ćemo po dvije kune od svakog prodanoga lampiona preusmjeriti udrugama u gradu u čijem su fokusu djeca s posebnim potrebama - pojasnio je Kuđerski.

Naglasio je kako su u fazi prikupljanja narudžbi, ljudi ih zovu iz svih dijelova Hrvatske, pa interes nije izostao, no situacija s koronom ih je malo usporila u početnim koracima.

- Ne gledamo samo vlastiti interes, već se na ovaj način bavimo i humanitarnim radom. Planiramo i 18. studenoga postaviti štandove s lampionima duž trase Kolone sjećanja i ponuditi ih svima koji će toga dana doći odati počast žrtvi Vukovara 1991. godine. Želimo upoznati sve ljude dobre volje kako paljenjem vukovarskog lampiona izravno pomažu djecu Vukovara. Kao otac iznimno sam osjetljiv na potrebe djece i držim kako moramo pronaći način kako pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a često nisu dovoljno glasni ili ne mogu izraziti svoje potrebe - poručio je.

Njegov poslovni partner Igor Šegec dodao je kako je vodotoranj simbol vukovarskog otpora bezumnoj agresiji te pokretanjem projekta žele da njegovo svjetlo obasja cijelu Hrvatsku.

- Prepoznali smo odličnu ideju i želimo joj dati novu snagu kako bi sudjelovali svi stanovnici Lijepe Naše - rekao je Šegec, ističući kako veliki interes za lampionom u obliku vodotornja vlada ponajprije među braniteljskim i stradalničkim udrugama, međutim ne izostaje ni zanimanje škola i pojedinaca koji žele biti dio ove vukovarske priče.

Odluče li iduće godine pokrenuti proizvodnju u Vukovaru, ponudu će proširiti i drugim proizvodima u obliku vodotornja, svijećama i suvenirima.

- Želja nam je u tom slučaju zaposliti sugrađane. Svjesni smo kako ovakav lampion ima sezonski karakter, ali smo uvjereni kako će sentimentalna vrijednost kod mnogih prevagnuti pri odabiru - rekao je Šegec.

U idućih mjesec dana zaprimat će narudžbe, a potom će lampione u suradnji s partnerima distribuirati po cijeloj Hrvatskoj.

Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana