Sport
2. PRETKOLO EUROPSKE LIGE

Osječani se kasno probudili i završili svoj put u Europi
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Švicarcima je za pobjedu bilo dovoljno 45 minuta vrhunskog nogometa

Nogometaši Osijeka i treći put zaredom zapeli su u 2. pretkolu Europske lige. Bila je to čudna utakmica u Gradskom vrtu s dva posve različita poluvremena.


U prvom poluvremenu Basel 1893 izgledao je poput "mlaznog aviona" u odnosu na Osječane, a u nastavku susreta uloge su se promijenile, pa je Osijek izgledao kao Basel u prvih 45 minuta. Razlika? Švicarci su svoje razdoblje bolje igre okrunili s dva pogotka, a bijelo-plavi u svojoj dominaciji uspjeli su zabiti samo jedan, iako su imali i više nego dovoljno prilika da uspiju nadoknaditi dva pogotka zaostatka s kojima su otišli na odmor. Na koncu će sigurno Osijek imati za čime žaliti, jer je u drugom poluvremenu doslovce goste dugo držao u šahu, ali ih na koncu nije uspio matirati. Ostaje sad pitanje što je bio uzrok onako rezervirane igre Osijeka u prvih 45 minuta. Je li za to zaslužna snaga suparnika, ili je problem bio u osječkoj momčadi i njezinom mentalnom stanju.

Basel dominirao

Basel 1893 u prvom je poluvremenu pokazao kako izgleda i igra momčad koja pripada u drugu klasu europskog nogometa. Švicarci su jasno pokazali svoje namjere u Gradskom vrtu. Došli su po pobjedu, a ubrzo su počeli i krčiti put prema njoj. Prvu priliku imali su gosti u četvrtoj minuti kada je van Wolfswinkel glavom spustio jednu dugačku loptu upućenu u Osijekov kazneni prostor za Cabrala koji je pucao pokraj vrata. U osmoj minuti odvažio je Frei na udarac s više od 25 metara, no ni on nije bio precizan. Osijek je imao mnogo problema kada se trebalo braniti od brzih i jednostavnih akcija švicarske momčadi, pa nije trebalo dugo čekati na Ivušićevu kapitulaciju. U 18. minuti Pululu je prošao po lijevoj strani, proigrao Stockera, koji je ispred vrata pronašao Cabrala i Osijeku više nije bilo spasa. Basel 1893 je tako relativno rano okrunio svoju premoć. Ni nakon vodstva gostiju ništa se nije promijenilo u tijeku susreta. Švicarci su i dalje diktirali tempo, a Osijek se svojski trudio "pohvatati" ih po terenu, što uopće nije bio lak posao. Samo dvije minute nakon Baselovog vodstva Ivušić je odličnom intervencijom spriječio van Wolsfwinkela da udvostručio prednost gostiju. Bilo je i pokušaja napadačkih akcija bijelo-plavih, ali sve je ostalo na tome. Teško su prilazili suparničkom kaznenom prostoru. S druge strane imali smo dojam kako švicarska momčad vratima Osijeka može zaprijetiti baš kad god joj se to prohtije. U 33. minuti opet je van Wolfswinkel prijetio s ruba kaznenog prostora, no lopta je na putu prema vratima dotaknula nekog iz obrane Osijeka i svoj put završila pokraj lijeve vratnice. Osječanima se nije moglo zamjeriti na htijenju i zalaganju, ali više od toga nisu mogli ponuditi jednostavnog zato što im Basel to nije dopustio. Ako je možda tinjala nekakva nada kako bi Osijek nekakvim zalutalim metkom mogao ostati živ u toj utakmici, ona je ugašena u završnici prvog poluvremena kada je Basel 1893 postigao i drugi pogodak. Dogodilo se to u 43. minuti na prilično naivan način, jer su osječki defenzivci dopustili Pululuu da im se prikrade iza leđa prilikom izvođenja auta, a on je to iskoristio za asistenciju svom kapetanu Stockeru koji je oštrim prizemnim udarcem pogodio mrežu. Osijek je u tih prvih 45 minuta ostao bez ijedne ozbiljne prilike, što samo potvrđuje dominaciju koju su imali gosti.

Osijekovo uskrsnuće


No, u drugom poluvremenu slika se posve promijenila. Na terenu je postojala samo jedna momčad, a to je bio - Osijek. Prve prilike za Osječane stigle su zato odmah na početku drugog poluvremena. U 47. minuti Bočkaj je ubacio pred vrata, a Kleinhesiler natrčao na drugoj vratnici na loptu i poslao je preko vrata, a u sljedećem napadu opet je Bočkaj dobro ubacio u srce kaznenom prostora gdje su bila trojica igrača Osijeka, ali nijedan od njih nije uspio glavom zahvatiti taj centaršut pun potencijala. Osijek je u nastavku susreta bio daleko opasniji, pa je bilo još situacija iz kojih je mogao smanjiti zaostatak. Napadi u se slijevali uglavnom s desne strane preko Bočkaja koji se u 62. minuti lijepo oslobodio svog čuvara, pa opalio s ruba kaznenog prostora, no udarac je fijuknuo koji centimetar preko grede. Tri minute kasnije imao je i Jugović priliku za pogodak koju je sam izborio, no ni on nije natjerao Nikolića na intervenciju. Međutim, drugi dio susreta bio je posve različita priča od prvih 45 minuta, jer Osijek je pritisnuo Švicarce koji su, moguće, malo smanjili gas zadovoljni vodstvom. No, Bjelica je povukao dobar potez kada je u igru poslao Miereza koji je svojom upornošću i agresivnošću zadao dosta glavobolja obrani Basela. I baš je Mierez u 74. minuti imao novu priliku za Osijek. Proigrao ga je Igor Silva, a Argentinac je sa sedam-osam metara naletio na loptu, ali nije bio precizan. Mierez je u 80. minuti uputio pravu bombu sa 17 metara koju je Nikolić nekako iz pomoć vratnice uspio zaustaviti tu prijetnju. Veliki napori koje su bijelo-plavi uložili u drugom dijelu konačno su urodili pogotkom u 84. minuti kada je Majstorović uspio smanjiti rezultat. Naravno, taj je pogodak završnicu susreta učinio vrlo uzbudljivom, ali Osijek to svoje mnogo bolje drugo poluvrijeme nije uspio okruniti drugim pogotkom koji bi susret odveo u produžetak, pa je u 3. pretkolo otišao Basel 1893.


Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren povoljni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Jose Luis Munuera Montero (Španjolska) - 6. Strijelci: 0:1 Cabral (18), 0:2 Stocker (43), 1:2 Majstorović (84). Žuti kartoni: Žaper, Igor Silva (Osijek), Widmer, Cabral, Padula, Stocker (Basel 1893). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: VALENTIN STOCKER (BASEL 1893)

OSIJEK**1 (0)

Ivušić 6, Igor Silva 6,5, Škorić 6, Majstorović 6,5, Talys 5,5, Žaper 6, Bočkaj 6,5 (od 81. Grgić -), Jugović 6,5, Kleinheisler 6 (od 76. Pilj -), Grezda 6 (od 64. Mierez 6,5), Erceg 6.

BASEL 1893** 2 (2)

Nikolić 6, Widmer 6, Comert 6,5, Alderete 6,5, Padula 6, Stocker 7, Campo 6 (od 86. Van der Werff -), Frei 6,5, Pululu 7 (od 70. Vonmoos -), van Wolfswinkel 7, Cabral 6,5 (od 63. Ademi 5,5)
0:1
Stocker je osjećajnim ubacivanjem pronašao Cabrala na šest metara od vrata, a njemu nije bilo teško glavom poslati loptu u mrežu
0:2
Pululu je spustio loptu bačenu iz auta na nogu Stockeru, a on je prizemnim udarcem s desetak metara pogodio donji lijevi kut
1:2
Pilj je ubacio iz slobodnog udarca, a Majstorović je glavom poslao loptu u desni kut
oproštaj
OSJEČANI SU SE KASNO PROBUDILI
Najčitanije iz rubrike