Novosti
PRONALAŽENJE ORUŽJA NA OKUĆNICAMA I NJIVAMA

Građani predali 5000 bombi i milijun metaka
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Policiji je u rješavanju ovog problema bitna suradnja s braniteljima i lovcima

Problem zaostalog oružja i streljiva iz Domovinskog rata ne jenjava, a svjedoče o tome i dnevna izvješća policije o pronalaženju minsko-eskplozivnih sredstava u njivama, vrtovima i podrumima.

Stradanje u polju
Takva su pronalaženja izraženija u proljeće i jesen, kada vlasnici kuća i stanova obavljaju "generalke" po šupama, podrumima, drvarnicama, prilikom pripreme za smještaj novog ogrjeva za zimu, čišćenja dvorišta, okućnica, prostora s građevnim materijalom. Tako je 10. rujna u Petrijevcima 32-godišnjak za vrijeme čišćenja kuće pronašao ručnu bombu i protuavionski metak kalibra 20 milimetara, a dva dana poslije u Kneževim Vinogradima tijekom čišćenja i uređenja gospodarskih prostorija 65-godišnjak je pronašao četiri ručne bombe. Dio građana pri prijavi priznaje da je to bila njihova "mala tajna", a dio tvrdi da "uopće ne zna otkuda bombe i streljivo na njihovu posjedu". Proljeće i jesen vezuju se usko i uz radove u polju, a nemali je broj ratara koji su pri obradi zemlje izorali i kakvu minu. Tako je 29. kolovoza u Branjini prilikom poljoprivrednih radova pronađena tromblonska mina.

Najistočnija općina Đakovštine, Semeljci, sa svojih je pet naselja ratnih godina bila na prvoj crti bojišta. I kada su topovi utihnuli, ostala su minsko-eksplozivna sredstva u poljima. "Takvi događaji umalo nisu završili tragedijama - naša dva mještanina traktorima su naišla na mine obrađujući svoju zemlju. U oba slučaja došlo je do eksplozije, traktori su izgorjeli. Svom srećom, njih dvojica izvukla su žive glave", prisjeća se semeljački načelnik Grga Lončarević.

Dojam je i da se pojedinci zaostalog oružja i streljiva rješavaju i "prebacivanjem preko ograde u tuđe dvorište". Primjerice, 30. kolovoza građanin Višnjevca na ogradi je pronašao obješenu vrećicu s ručnom bombom. "Svakako su pronalasci češći u vrijeme povoljno za obavljanje zemljanih radova, strojnu obradu poljoprivrednih površina i građevinske radove na stambenim objektima", navode u PU osječko-baranjskoj. Najčešće se radi o zaostalim neeksplodiranim projektilima, kao što su minobacačke granate i topnički projektili, a građani najčešće dragovoljno predaju ručne bombe i streljivo.

"Prema raspoloživim evidencijama, do sada je prikupljeno više od 1000 detonatora, više od 700 kilograma raznog eksploziva i više od 1100 različitih projektila. Dragovoljno je predano više od 5000 ručnih bombi i više od milijun komada streljiva različitog kalibra", iznose statistiku, počevši od kraja Domovinskog rata, u PU osječko-baranjskoj.

Zaostalog oružja i streljiva pojedinci se rješavaju krajnje neodgovorno, pa ga odlažu pokraj dječjih igrališta, prostora za građevinski otpad, po odvodnim kanalima, a često nadohvat djece. Niz je slučajeva gdje su djeca pronašla odbačena minsko-eksplozivna sredstva - 7. rujna djeca su u Koritni na odlagalištu građevinskog otpada pronašla školsku vježbovnu tromblonsku minu bez eksplozivnog punjenja, a prije dva tjedna djeca su u dvorištu vrtića u Čepinu pronašla odbačenu protupješačku minu. U petak je pri povratku iz škole 12-godišnjak uz stepenice na putu do kuće u Iloku pronašao plastičnu kutiju u kojoj se nalazilo 57 komada streljiva. Kutija sa streljivom zbog ispiranja zemlje kišom izišla je na površinu.

Bez kazne
"Od izuzetne je važnosti senzibilizirati javnost na navedenu problematiku i upoznavati ih s navedenim mogućnostima kao i posljedicama koje uporaba takvog oružja i eksplozivnih sredstava mogu izazvati. Ovdje je dobrodošla aktivnost udruga građana poput braniteljskih udruga iz Domovinskog rata ili lovačkih društava, koju je moguće provoditi kroz kampanju ‘Manje oružja-manje tragedija‘ ili nekom drugom obliku suradnje", navode u PU.

Predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik kaže kako građani pronalaženje oružja i streljiva često žele prijaviti Lovačkom savezu. "Kažu da im je tako lakše nego da zovu policiju, no mi ih prosljeđujemo na njezinu adresu, bodreći ih da su dobro odlučili činjenjem i prvog koraka da sve te arsenale izbace iz kuća, dvorišta, podruma, šupa", kaže Stolnik. Lovci i sami, dodaje, znaju pronalaziti odbačena minsko-eksplozivna sredstava na terenu, a i sami su, nastavlja Stolnik, proteklih godina predali dosta toga policiji. U policiji ističu važnost dragovoljne predaje zaostalog oružja i streljiva te podsjećaju da se protiv građanina koji prijavi posjedovanje oružja bilo koje kategorije najbližoj policijskoj postaji neće pokretati prekršajni ni kazneni postupak.

Suzana Župan
700

kilograma raznog eksploziva prikupila je PU osječko-baranjska od završetka Domovinskog rata
BRANITELJI
Dana 22. rujna u Braniteljskom centru u Osijeku, a na inicijativu PU osječko-baranjske, sazvan je sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga kojima će biti predočena inicijativa PU da se ove udruge, s obzirom na sudjelovanje u Domovinskom ratu te populaciju koju obuhvaćaju, uključe u ovu problematiku i svojim iskustvom i autoritetom pozovu na što veću dragovoljnu predaju zaostalog oružja i streljiva. Ova inicijativa ima i podršku Ministarstva branitelja.
Možda ste propustili...