Regija
POSEBNOST U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

Videorazglednica
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Zanimljivost je ovogodišnjih, 55. Vinkovačkih jeseni, koje se od 17. do 20. rujna održavaju u ponešto drukčijem izdanju – videorazglednica nastala diljem Hrvatske. Naime, snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni u devet je dana, od 27. kolovoza do 4. rujna, obilazila hrvatske županije i KUD-ove koji su trebali doći ove jeseni u Vinkovce. Snimljeni su kratki filmovi o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja, a koji će biti prikazani kao dio prilagođenog programa svečanog mimohoda. Na taj će način cijeloj Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na najvećoj manifestaciji izvornog folklora u državi.

Prva postaja bio je Dubrovnik, kao perjanica hrvatskog turizma, a završnica je bila, dakako, u Vinkovcima. "Ove godine Vinkovačke jeseni pretvorit će cijelu Lijepu Našu u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora", kazao je o toj videorazglednci vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Tako su gradovi Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Otočac, Rijeka, Pazin, Karlovac, Zagreb, Gornja Stubica, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Sisak, Požega, Slavonski Brod, Đakovo i na kraju Vinkovci bili središte hrvatskog folklora, uoči ovogodišnjih Jeseni, a kulturno-umjetnička društva diljem Lijepe Naše prikazala su ono najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja. A nakon 17 gradova i 24 tamošnja kulturno-umjetnička društva, finale snimanja 55. Vinkovačkih jeseni odigralo se u "svojim" Vinkovcima, gdje je autohtoni slavonski ambijent dočaran na Pikovu stanu.

Snimke nastale na višednevnom putovanju kroz Hrvatsku bit će prikazane na videozidu, u nedjelju, 20. rujna, na središnjoj pozornici kod lampe nasred Vinkovaca, na kojoj će u petak, 18. rujna biti održana i svečanost otvorenja. S.B.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike