Regija
ĐAKOVAČKIH GRAĐEVINARA 30 POSTO VIŠE

Rastuća građevina - u koronakrizi još 40 obrta
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Na kraju 2019. godine Ceh građevinarstva u Đakovu imao 138, a sada 178 obrta. Intenzivna je stanogradnja i druga gradnja
ĐAKOVO

Dok druge djelatnosti bilježe strmoglav pad prouzročen koronakrizom, građevinska aktivnost bilježi rast i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Naime, broj građevinskih obrta u Đakovu na kraju kolovoza u odnosu prema kraju prošle godine veći je za njih 40 – s prosinačkih 138 povećao se na 178, pa je to rast, usprkos tome što se u međuvremenu dogodio i potpuni lockdown, za više od 30 posto.

Među osam cehova pri Udruženju obrtnika Đakovo Ceh građevinarstva najbrže je rastući dio; samo u prošlih mjesec dana, u kolovozu, kaže tajnik Udruženja Marko Milković, otvoreno je još osam obrta građevine.

Po građevincu tri radnika
- Aktivna je stanogradnja, gradnja uopće, adaptacije, a velike su potrebe za građevinskim obrtima u najširem smislu te riječi i zbog saniranja posljedica nakon potresa u Zagrebu. Naime, građevina nije samo gradnja, nego i unutarnji radovi, završni radovi u građevinarstvu i dr. - kaže Milković.

I podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) govore u prilog porastu u građevinskoj aktivnosti. "Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u lipnju 2020. godine u odnosu prema lipnju 2019. veći je 8,5 posto. Nakon tri uzastopna mjeseca smanjenja obujma građevinskih radova - u ožujku, travnju i svibnju, a zbog pandemije COVID-19, područje građevinarstva počinje pokazivati znakove oporavka", navode u DZS-u u okviru njegove analize učinaka COVID-19 na društveno-ekonomske pokazatelje, gdje je obrađen i utjecaj epidemije i protuepidemijskih mjera na građevinarstvo. Od svibnja/lipnja rast bilježe i gradnja zgrada i ostale građevine.

Trgovina u minusu
Sa sadašnjih 178 građevinskih obrta, Ceh građevine popeo se u Đakovu među osam cehova pri Udruženju obrtnika Đakovo na visoko drugo mjesto. "U Đakovu je Ceh usluga uvijek na prvom mjestu", dodaje Milković. Prije je to bio Ceh poljoprivrede, no sada je pao na treće mjesto. Đakovačko obrtništvo zapošljava sada oko 2000 radnika, u prosjeku dva radnika po obrtu, dok je taj prosjek u građevini, kaže Milković, nešto veći – oko tri radnika po obrtu. Đakovački građevinari najveći pad imali su, dakako, u vrijeme recesije, 2008. godine, a kada ih je ona zaustavila u jeku intenzivne stanogradnje kada su zgrade kolektivnog stanovanja nicale na svakoj iole većoj parceli po gradu. Nakon godina recesije, stanogradnja u gradu ponovno ide u tom smjeru. U gradu je i veliko gradilište doma za umirovljene svećenike, u tijeku je i 250 milijuna kuna vrijedna Aglomeracija Đakovo, tu su i gradilišta javne namjene poput vrtića Piškorevci i dr.

I ostali obrtnički cehovi u gradu su, bez obzira na koronakrizu, u pozitivi, samo je u minusu Ceh trgovine, pa je u kolovozu nekoliko trgovačkih obrta zatvoreno.

Uz građevinu, u pozitivi su i Intelektualne usluge, što su tijekom prošlog mjeseca upisale još pet obrta, a Usluge, Ugostiteljstvo, Poljoprivreda i Prijevoz u plusu su za po jedan novootvoreni obrt.

Suzana Župan
ekspanzija
U KOLOVOZU

OTVORENO

JOŠ 8 OBRTA

GRAĐEVINE
Đakovo se približava tisućitom obrtu
S 31. kolovoza u Đakovu je, kaže Marko Milković, 998 obrta. “Na naše zadovoljstvo, Đakovo se opet približava brojci od tisuću obrta kao prije. U recesiji je taj broj, naime, bio pao na osam stotina”, kaže tajnik Milković. Dio obrta u posljednje je vrijeme otvoren državnom mjerom samozapošljavanja, i to najviše u Cehu usluga. Dio njih ne preživi nakon prve godine, koliko su takvi obrti dosad bili obvezni prema državi, no, ističe Milković, velika je stvar da s radom nastavi i jedan obrt. “Važno nam je svako radno mjesto”, dodaje Milković.
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike