Mozaik
IVAN DEČAK O NOVOM SINGLU I KONCERTIMA

Sviramo, to je najvažnije
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Vatra nastupa 23. rujna u sklopu “Sunčane strane Prisavlja” uživo na HRT-u

Virovitička rock-grupa Vatra i dalje nastavlja nezaustavljivim putem vrhunskog zvuka koji osvaja čitavu Hrvatsku. Svaka nova pjesma iz glave Ivana Dečaka posebna je na svoj način, a ova najnovija je baš ono tipično ‘‘Vatrena‘‘, prepoznatljiva i jaka.

Riječ je dakako o pjesmi ‘‘Carstvo sunca‘‘ koja je svima odmah ušla u uho. Autor pjesme je frontmen Ivan Dečak, za aranžman se i ovaj put pobrinuo cijeli bend, a za produkciju je bio zadužen Pavle Miholjević, koji zajedno s Jurom Ferinom potpisuje i mix i master. Spot za pjesmu potpisuje talentirani Riječanin Filip Gržinčić iz Gržinčić Creative Visuals, a sniman je u Rijeci, u njegovom studiju te na parkiralištu Tower Centra i u pothodniku na glavnoj tržnici. Jedna od glavnih uloga pripala je lijepoj plesačici Eni Milin, a za outfit benda pobrinula se dizajnerica Martina Herak. ‘‘Carstvo sunca‘‘ definitivno je jedan prepoznatljivi i toliko jedinstveni vatreni zvuk koji će zasigurno osvajati top-ljestvice, što je samo nastavak uspješnica Vatre, koja već hara ljestvicama s posljednjim hitom ‘‘Sva naša ljeta‘‘. Ivan Dečak ispričao nam je sve o novostima u bendu i oko njega.

Što nam još možeš reći o novom singlu?

- Pjesma je nastala u vremenu lock downa, nakon potresa. Velik dio mojih pjesama i "Carstvo sunca" govori o međuljudskim i partnerskim odnosima, koji su u ovom specifičnom, pandemijskom okruženju bili uistinu na kušnji, pa tako i ova. Velik dio njih izići će iz ove situacije povezaniji nego prije, ali nažalost isto tako, velik dio njih otići ce u potpuno krivom smjeru i udaljiti se jedni od drugih. Da ne filozofiram previše, možda je najbolje da svi poslušaju pjesmu, pa ocijene sami kojoj strani pripadaju. Za sada smo dobili odlične kritike, nama je kada smo je prvi put izveli potpuno sjela i vjerujem da će publika osjetiti našu želju u ovoj pjesmi.

Stalno si u studiju i na terenu, što se novo kuha u produkciji Ivana Dečaka i Vatre?

- Moglo bi se reći da sam vječiti student (ha-ha). Radim na pjesmama za deseti studijski album Vatre, ali napišem i poneku pjesmu za neke meni drage izvođače. Uz "Sva nasa ljeta" i "Carstvo sunca", koji su prvi najavni singlovi našeg novog albuma, tu je i "Mali krug velikih ljudi", pjesma koju sam napisao za novi album Massima. Uglavnom, da, stalno putujem, radim, ali to je moj život.

S obzirom na trenutnu situaciji s koronom i manje koncerata i festivala, kako se snalazite?

- U istoj smo situaciji kao i svi glazbenici, ne samo u Hrvatskoj nego, manje-više, na čitavoj zemaljskoj kugli. Ovakve će situacije pokazati tko je ovdje zbog umjetnosti, kome je glazba uistinu poziv i način života, a tko je u ovaj svijet došao samo zbog novca.

Kakvi su planovi do kraja godine, ima li ipak nekih događanja na vidiku?

- Imamo zakazanih nekoliko koncerata, a čije održavanje ovisi o svima poznatoj situaciji. Dva najskorija su 23. rujna na HRT-u u “Sunčana strana Prisavlja” te 25. rujna na terasi Boogalooa. Oba su koncerta akustična, s ograničenim brojem gledatelja i u skladu s mjerama stožera, no sviramo, tu smo, i to je najvažnije.

Vladimir Grgurić
radi se
NA PJESMAMA

ZA DESETI

ALBUM BENDA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike