TvObzor
PRIJENOS 72. DODJELE TELEVIZIJSKIH NAGRADA EMMY

Pregled najboljih ostvarenja u godini koja je prema svemu povijesna
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u noći između nedjelje, 20. rujna, i ponedjeljka, 21. rujna, na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) prenositi dodjelu nagrade Emmy za najbolja ostvarenja na području televizijske produkcije.

Uvodna emisija počinje u 1.20 sati, nakon čega slijedi prijenos 72. dodjele nagrada iz Staples Centrea u Los Angelesu, a riječ je o dodjeli nagrada za programe u udarnom terminu Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti. Gledatelje HRT-a kroz dodjelu nagrada u studiju HRT-a cijelu noć vodit će komentatori Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula, a urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić.

Dodjela se ove godine održava u jeku pandemije koronavirusa. Ove godine nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18h i 2h), dodjeljuju se u 23 kategorije, svrstane u četiri područja: formati (pet kategorija), gluma (šest kategorija za glavne, i šest kategorija za sporedne uloge), režija (tri kategorije) i scenarij (tri kategorije).

Što se tiče televizijskih formata nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, za talk show i natjecateljski show. Računajući sve kategorije na nedjeljnoj svečanosti najviše nominacija, njih jedanaest, ima znanstveno-fantastična miniserija Čuvari, koja je ovogodišnji rekorder i prema ukupnom broju nominacija (26) uključujući kreativna dostignuća. Riječ je o ekranizaciji motiva istoimena kultnog stripa iz 1986., izdavačke kuće DC Comics o skupini superjunaka iz alternativne prošlosti. Uz Čuvare u istoj su kategoriji nominirani i Gospođa Amerika, Neortodoksna, Little Fires Everywhere i Unbelievable.

U kategoriji najbolje dramske serije koja, kao i kategorija najbolje humoristične serije, od ove godine ima osam naslova, nominirani su: Nazovi Saula, Kruna, Sluškinjina priča, Ubijanje Eve, The Mandalorian, Ozark, Čudne stvari i Nasljeđe. Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se pak Bez entuzijazma, molim, Mrtav za mene, Dobro mjesto, Nesigurna, Metoda Kominskog, Čudesna gospođa Maisel, Schitt’s Creek i Kad padne mrak. Nakon prema broju nominacija vodećih Čuvara, najviše nominacija imaju Nasljeđe (deset nominacija), Ozark (devet nominacija), Čudesna gospođa Maisel i Schitt’s Creek (po osam nominacija) te Gospođa Amerika i Kruna (po šest nominacija). Među televizijskim kućama 72. svečanu dodjelu nagrada Emmy u udarnom terminu s najviše nominacija, njih 37, dočekuje Netflix koji je upravo tijekom pandemije doživio ekspanziju, a slijede ga HBO (32 nominacije), Hulu (14 nominacija) te FOX i NBC s 11 nominacija.

Inače, dodjelu nagrada Emmy naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX), pri čemu je ove godine produkcija pripala ABC-u koji 72. dodjelu dočekuje s četiri nominacije za svoja ostvarenja. Ovogodišnja dodjela svakako ulazi u povijest televizijskog medija, jer će se umjesto klasično produciranog šoua s crvenim tepihom, glazbeno-scenskim programom i mnogobrojnom publikom u gledalištu, prirediti svečanost primjerena aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Kaliforniji.

”Ovogodišnja svečana dodjela televizijskih nagrada Emmy ostat će upamćena i prema svom konceptu, i prema nominiranim ostvarenjima. Zbog epidemioloških prilika izazvanih koronavirusom, svečanost je uz domaćina Jimmyja Kimmela svojevrsni spoj ‘svečanosti na daljinu’ i izravnog prijenosa s gotovo 140 lokacija na kojima će se nalaziti nominirani i njihovi najavljivači. Vrlo zahtjevan u produkciji, show je pregled najboljih televizijskih ostvarenja u godini koja je prema svemu povijesna te ne treba sumnjati da će se 2020. uskoro i sama naći u mnogobrojnim ekranizacijama za mali i veliki ekran“, rekao je Boško Picula.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

SHAKESPEARE I HATHAWAY - PRIVATNI ISTRAŽITELJI

Druga sezona luckaste BBC-jeve kriminalističke serije