TvObzor
BACKXWASH: GOD HAS NOTHING TO DO WITH THIS LEAVE HIM OUT OF IT

Crnilo i bunilo
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Iz montrealskog undergrounda stiže novi album Ashanti Mutinte. Backxwash je njezin (ili njegov) pseudonim...

Neki zločesti osvrti na hip-hopericu Ashanti Mutintu kažu da podsjeća na atletičarku Caster Semenyu, s tom razlikom što je Ashanti muškarac u ženskom obličju, dok je Caster žena u muškom tijelu! Bilo kako god, nije lako biti svoj u tuđoj koži, pa je Ashanti sa 17 godina izbjegla iz rodne Zambije u Kanadu (Montreal), gdje se nakon prilagodbe na drugu kulturu počela ozbiljnije baviti glazbom nakon početne mladenačke fascinacije Notoriousom B.I.G.-om i Tupac Shakurom. U Montrealu naravno nitko nije mario za njezin transrodni identitet, ali Ashanti, za svaki slučaj, u javnosti nastupa pod zvučnim pseudonimom Backxwash, pod kojim je snimila dva albuma - "Deviancy" (2018.) i novi "God Has Nothing To Do With This Leave Him Out Of It", kojima se dokazala kao inovativna, hrabra i beskompromisna singer/songwriterica oliti reperica oliti reper, kako vam drago. Uglavnom, u samo nešto više od dvadeset minuta (živio punk!), Backxwash na ovom albumu kroz deset pjesama ispucava doista respektabilnu količinu ideja, tema i dilema, pri čemu joj pomažu i neki ugledni gosti montrealske hip-hop scene poput Ade Rook u maestralnoj "Black Magic", Devi McCallion u ništa manje dojmljivoj "Spells" i Malldate u ključnom naslovu LP-ja "Into The Void". Kod Backxwash je zapravo najdojmljivija kombinatorika teško dokučivih izvora sampleova i noise, rock, industrial i metal sastojaka u vrlo moćnoj, bučnoj i drčnoj zvučnoj strukturi, uznemirujućoj i razorno učinkovitoj u svojoj trap-metal influentnoj zaraznosti. "Bog nema nikakve veze s tim, ostavi ga van sebe", poručuje Ashanti, a jednako tako mogla je citirati i Patti Smith koja je sredinom 70-ih pjevala "Isus je umro zbog nečijih grijeha, ali ne mojih"!

ZA FANOVE: Nine Inch Nails, Ministry, Scarlxrd, JPEGMAFIA, Moor Mother, Run The Jewels, Blu & Exile, Death Grips, Freddie Gibbs, The Alchemist, Arca...

Darko Jerković
backxwash.bandcamp.com
Produkciju potpisuju Backxwash, Will Owen Bennett, Skin i Fatherfake. Što se lirike tiče, evo nekih primjera: “Cross my heart and hope to die/I wish blood on my enemies”, iz naslovne pjesme albuma; “I’m looking over shoulders as I’m passing through the deli/Maybe it’s my skin or maybe it’s the way I dress”, iz “Into The Void”. Neurotično, psihodelično i paranoidno.
Možda ste propustili...

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata