Regija
OPĆINSKA BRIGA IMA KUPCE

Dvije stočne farme žele kupiti krave pritvorenog Blagoje
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Općina Levanjska Varoš traži “amen” vlasnika stoke, a koji je u istražnom centru, da ju proda

Vezani članci

BIZARNA PRAKSA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU

Vlasnik stoke u zatvoru pa ju hrani i poji Općina

LEVANJSKA VAROŠ - Dok Blagoja D. (54) iz Slobodne Vlasti nastavlja brojiti pritvoreničke dane u Istražnom centru u Osijeku, Općina Levanjska Varoš, djelatnici njezina komunalca Maslačka, nastavlja se brinuti o njegovih osam krava i dva bika, svakodnevno ih hraneći i pojeći, a što ju dnevno stoji, procjena je načelnika Slavka Tidlačke, 500 kuna.

Jer Zakon o zaštiti životinja "dodijelio" je stoku lokalnoj samoupravi, najsiromašnijoj općini Đakovštine, no ostavši nedorečen u smislu raspolaganja njome, pa varoška Općina iz ruke u ruku prebacuje ovaj vrući krumpir, već 40-ak dana, zbrajajući troškove brige o kravama i bikovima, a koji su dosad narasli na približno 30.000 kuna jer su kupljene i nove kace za vodu, stočna sol, električni pastir i dr. Općina drži da je rješenje prodaja stoke, pa traži pristanak Blagoje D. "Dvije farme s našeg područja, jedna s kravama, druga s bikovima, žele kupiti Blagojinu stoku, pa smo zatražili njegov pristanak na to kao vlasnika, a spremamo se ponovno na razgovor s njim u pritvoru. Nadamo se i da će nam njegov odvjetnik, dodijeljen mu po službenoj dužnosti, pomoći u tome. Blagoja ni u kom slučaju ne bi bio oštećen, novac od prodaje stoke stavili bismo na za to posebno otvoren račun, a koji bi Blagoju čekao kada iziđe van. Jedino bismo odbili troškove Općine u brizi oko stoke", kaže Tidlačka o ovom nesvakidašnjem, pa i bizarnom slučaju. Prodaju stoke dvjema farmama Općina je izložila Blagoji, kao i još neka potencijalna rješenja kao što je darivanje stoke, no prodaja bi za njega, dodaje načelnik, bila najisplativija. No Blagoja se dosad držao svoje teorije da će "na konto krava van". "Ovih dana poručio je i da stoku pustimo, da ‘oda uokolo, pa će možda i na konto toga biti pušten. Ima on neki svoj ponos, strahuje da, proda li ih, više neće moći nabaviti novu stoku, da su to najbolje krave jer da je on sebi radio selekciju", kaže Tidlačka.

Budući da su samo tri krave s papirima, markirane, Općina je spremna riješiti i potrebne papire za stoku, samo da ona nađe novog vlasnika i bude zbrinuta.

Jer, u sadašnjim prilikama i mogućnostima, varoška Općina jedino može računati da će se krava i bikova "riješiti" kada jednom dođe čas za njihovo uginuće od starosti, pa s njima jedino poziv Agroproteinki, da uginule životinje otpremi u kafileriju.

U tom slučaju na dobitku bi bila samo spomenuta tvrtka, a dobrobit od adekvatnog rješenja za stoku pritvorenika Blagoje može biti višestruka - i za njega, i za stočarstvo tog poljoprivredom inače mršavog kraja.
Suzana Župan

Krave su otporne, zdrave, sjaje se
Načelnik općine Levanjska Varoš, vjerojatno jedine lokalne samouprave u državi koja se Zakonom o zaštiti životinja, a jer im je vlasnik lišen slobode, mora brinuti o njegovim kravama i bikovima, kaže kako je Blagojina stoka u dobrom stanju. “Svašta je to prošlo, pa je otporna, zdrava, krave se sjaje. Otkako se Općina brine o njima, zadovoljno je i selo - krave ne lutaju po tuđim poljima u potrazi za hranom i ne prave štetu, nema balege po cesti, bankine nisu ugažene”, kaže Tidlačka. Jedna krava mogla bi se oteliti ovih dana, pa je i to izazov koji čeka općinare. “Jedna farma već je uzimala od Blagoje stoku”, dodaje Tidlačka i procjenjuje kako bi do kraja mjeseca Blagoja mogao pristati na prijedlog da proda stoku farmama.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike