Osijek
BMX RADIONICA PANNONIAN CHALLENGEA

Poki: Super su klinci! Oni već u devetoj izvode trikove
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Radionicu u skateparku trenutno pohađa 35 klinaca u dobi od četiri do 12 godina

Početkom rujna u skateparku na lijevoj obali Drave, pod vodstvom Igora Vukadinovića Pokija, poznatog osječkog vozača BMX-a i priznatog međunarodnog sudca, krenula je BMX radionica Pannonian Challengea na kojoj bi se, sudeći prema odličnom odazivu i entuzijazmu mladih vozača, uskoro mogle isprofilirati buduće zvijezde tog ekstremnog sporta.

Radionicu trenutno pohađa 35 klinaca u dobi od četiri godine do 12 godina, a ono što je zanimljivo, upravo najmlađi pokazuju nevjerojatnu volju i snalažljivost.

"Imam trojicu od četiri godine koji baš špricaju, vidiš da još ne kuže, ali idu tri puta jače od starijih", ističe Poki i nastavlja:

"Imamo početnike i napredne. Početnici izvode osmice oko čunjeva, prolaze spravu po spravu, no ono na što sada najviše stavljam naglasak, i što će potrajati, jest kontrola bicikla. Moraju ga upoznati, stopiti se s njim, i zato uporno ponavljamo neke vježbe kako bi dobili taj osjećaj, jer prvih nekoliko godina i ne možeš izvoditi trikove. Imamo nekoliko vježbi koje izvodimo svaki put sve dok postupno ne ovladaju biciklom, nakon čega ćemo učiti razne 180" trikove", pojašnjava učitelj Poki.

S naprednima, kaže, već rokaju trikove na skakaonici, hipove, transfere...

"Super su klinci! Ja sam počeo voziti sa 15, a ovi već s devet godina izvode trikove", impresioniran je trener i vozač čije su vratolomije, poput preskakanja tramvaja na glavnom osječkom trgu ili nebeskog skoka posred Pješačkog mosta, zacijelo motivirale mlade naraštaje da se okušaju u ovom sve popularnijem sportu.

Za tu popularnost zaslužan je, dakako, i Pannonian Challenge, kao i jedan od najboljih i najvećih parkova u ovom dijelu Europe.

"Ovdje u skateparku svako poslijepodne ima oko 50 ljudi, što klinaca, što roditelja, skejteri ne mogu ni voziti koliko ovi klinci glavinjaju. Ostaju i poslije treninga, baš su zagrijani za BMX", dodaje Poki, kojeg pitamo vidi li među njima vozače koji će u godinama koje dolaze biti zvijezde Pannoniana.

"To nam i je cilj, želimo stvoriti ozbiljne vozače. Talenata definitivno ne nedostaje, međutim, najveći nam je problem to što nemamo gdje trenirati tijekom zimskih mjeseci. Trebali bismo iskemijati neku dvoranicu ili halicu, ne mora biti ništa veliko, samo da stane nekoliko sprava da se cijela priča može odvijati kontinuirano, a ne da bude kao sa mnom i Jurom Baraćem. Kada smo trebali vježbati za proljetna natjecanja, nismo imali gdje, a puno je kada u tim godinama tri mjeseca ne voziš BMX, to se jako odrazi na rezultate, tako da nam je ta hala napotrebnija u ovom trenutku", ističe Poki.

Treninzi se održavaju svakog utorka i četvrtka u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima (10 i 15 sati) i tako će biti sve dok to vremenski uvjeti budu dopuštali. Cijena je 200 kuna mjesečno, a uključiti se možete još uvijek.

Roko Bartolović, 11-godišnjak iz napredne grupe, jedan je od onih koji na treninge dolaze prvi, a odlaze posljednji.

"Ovdje mi je odlično, ima nas puno i zabavno je. Najprije sam počeo voziti skejt, ali nisam imao društvo pa sam prešao na BMX i vozim ga već tri godine", rekao nam je Roko pohvalivši se novim rukavicama i štitnicima.

Kad smo kod toga, valja napomenuti kako je ovo poprilično skup sport. Najjeftiniji bicikl, kako nam je rekao Poki, košta oko tri i pol tisuće kuna, a tu su još kaciga, štitnici, rukavice i tenisice, pa sve skupa može dosegnuti i pet tisuća kuna. Naravno, uvijek postoji i second hand opcija, koja uopće nije loša, kao i kupnja preko interneta. Baš se mali Roko pohvalio kako je kupnjom rukavica preko interneta značajno uštedio.

Klinci koje smo imali priliku vidjeti na treningu u skateparku možda su i najbolja potvrda kako je Pannonian Challenge pun pogodak. Doslovno zrače entuzijazmom stvarajući nevjerojatno poticajnu atmosferu koja će bez sumnje iznjedriti vozače kojima ćemo se jednog dana diviti na velikoj sceni.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike