Osijek
RANO OTKRIVANJE SLABOVIDNOSTI

Ponovno skrining vida u 4-godišnjaka: Stići će novi pozivi za propuštene preglede
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Ako je uzrok slabovidnosti dioptrija, dijete će nositi naočale, ako je u pitanju škiljavost, potrebno je njezino liječenje

Od 15. rujna i na Klinici za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek ponovno su počeli besplatni pregledi za rano otkrivanje slabovidnosti u četverogodišnjaka. Naime, zbog epidemije COVID-19 pregledi po pozivu Ministarstva zdravstva, a koji stižu na kućne adrese malih pacijenata, bili su prekinuti u cijeloj Hrvatskoj. Sada se ocijenilo kako je situacija dovoljno povoljna da mogu biti nastavljeni.

- Važno je reći kako će svi oni koji su imali termin u vremenu od prekida rada do 15. rujna te su propustili svoj termin, novi termin dobiti iznova od Ministarstva zdravstva na kućnu adresu. Znači, termine ne određujemo mi, nego Ministarstvo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Mi ćemo sve zaostatke vjerojatno vrlo brzo odraditi jer će se gledati da se oni s propuštenim terminima što prije odrade. To znači da smo spremni, primjerice, umjesto sedam, dnevno odraditi desetak malih pacijenata. Svi oni koji imaju termin od 15. rujna nadalje dolaze normalno u terminu koji im je određen. Prilikom dolaska na pregled obvezno je imati masku, a naši djelatnici obavljaju redovito mjerenje tjelesne temperature te ispunjavanje upitnika, te sve ostalo teče uobičajeno - objašnjava prof. dr. sc. Josip Barać, predstojnik Klinike za očne bolesti KBC-a Osijek.

Inače, recimo kako se Osječko-baranjska županija do stupanja epidemije mogla pohvaliti odzivom na besplatni pregled za rano otkrivanje slabovidnosti u četverogodišnjaka u postotku od čak 59 posto.

- Pregled je vrlo jednostavan, skrining jasnoće vida radi se s pomoću Lea simbola, koji su priloženi na letku koji roditelji dobiju. Bitno je da se prije dolaska na pregled uputi dijete u simbole koje će morati prepoznati, a riječ je krugu, kocki, kućici i jabuci ili srcu. Skrining ovog tipa uveden je u Hrvatskoj prije nekoliko godina jer se nekim preliminarnim ispitivanjima utvrdilo da je u Hrvatskoj postotak djece sa slabovidnošću, odnosno funkcionalno slabijim vidom na jedno ili oba oka, nešto veći nego u prosjeku populacije na razini zapadnih država. Tako je ondje učestalost slabovidnosti od jedan do pet posto, ovisno o metodi ispitivanja. S druge strane, u nas iznosi više od osam posto! Cilj je da se djeca s četiri godine obuhvate preventivnim pregledom, i to zato što se s četiri godine još može dobro liječiti slabovidnost. Smatra se da se do osme godine još može dobro intervenirati, ali nakon desete rezultati su jako slabi. Ako je uzrok dioptrija, ide se na korigiranje vida nošenjem odgovarajućih naočala, a ako je u pitanju škiljavost, potrebno je njezino liječenje - objašnjava dr. med. Tomislav Mušac, specijalist oftalmologije i subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije.

Nefreteta Z. Eberhard
Riješili i zaostatke za operaciju mrene
Na Klinici za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek kažu kako su i listu svih onih koji su tijekom epidemije bili na redu za operaciju mrene, odnosno katarakte, već riješili, odnosno kako u ovom trenutku gotovo da i nema zaostataka.

- U prvih smo mjesec dana rada sve iznazivali i riješili termine. No postoji i dio građana koji je zbog epidemije odbio operaciju u ovom vremenu, i to iz razumljivog straha od izlaganja, posebice kada su u pitanju stariji građani. Sve smo ostale zaostatke riješili - napominje prof. Barać.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike