Novosti
SANKCIJE ZBOG FINANCIJSKIH PROPUSTA

Škoro riskira 2,2 milijuna zbog računa iz trgovine
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Za svako osvojeno zastupničko mjesto stranke dobivaju naknadu od 135 tisuća kuna - ako pokažu čiste račune

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako od 54 sudionika srpanjskih izbora za Hrvatski sabor pravo na naknadu ima njih 18, isplatu je, međutim, odobrilo za njih 12, dok ju je za šest privremeno obustavilo. U skupini onih koji naknadu još neće dobiti su Restart koalicija, DP Miroslava Škore, Most te koalicija SSIP/Fokus i Pametno.

Nakon što je "pročešljao" financije izbornih sudionika, DIP je isplatu naknade odobrio HDZ-u (8,9 milijuna za 66 zastupnika), platformi Možemo! (766 tisuća kuna za sedam zastupnika), SDSS-u (405 tisuća kuna za tri zastupnika), HNS-u i Čačićevim reformistima (135 tisuća kuna za po jedno zastupničko mjesto), kao i neovisnoj listi Željka Glasnovića (22.500 kuna). DIP je isplatu odobrio i za petero zastupnika nacionalnih manjina; puni iznos naknade, po 135 tisuća kuna, dobit će Furio Radin i Veljko Kajtazi, zastupnici talijanske i 12 manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske). Umanjeni iznos, odnosno onoliko koliko su stvarno potrošili, dobit će Robert Jankovics (111.700 kuna), Vladimir Bilek (134.918 kuna) te Ermina Lekaj Prljaskaj (88.290 kuna), zastupnici mađarske, češke i slovačke te zastupnica albanske, crnogorske, srpske, slovenske i makedonske manjine. Naknadu od 20.250 kuna DIP je odobrio Arminu Hodžiću, koji je bio kandidat za zastupnika pet nacionalnih manjina, među kojima i bošnjačke, nije izabran, ali je dobio više od 15 posto glasova u manjinskoj izbornoj jedinici.

Za svako osvojeno zastupničko mjesto stranke, neovisne liste i kandidati dobivaju naknadu od 135 tisuća kuna, stranke i neovisne liste koje nisu izborile mjesto u Saboru, ali su dobile više od pet posto važećih glasova u jedinici u kojoj su se natjecale 22.500 kuna. Na nešto manji iznos, 20.250 kuna, imaju pravo kandidati za zastupnike nacionalnih manjina koji u stanovništvu Hrvatske čine manje od 1,5 posto, koji nisu postali zastupnici, ali su dobili više od 15 posto važećih glasova u 12. izbornoj jedinici. Trošak izborne promidžbe, 20-ak milijuna kuna, nadoknađuje se iz državnog proračuna, naknada se isplaćuju na poseban račun otvoren za financiranje promidžbe, a izbornim sudionicima na čije financije nije bilo zamjerki trebala bi "sjesti" do kraja tjedna.

Restart koaliciji DIP zamjera da nije prikazala troškove oglašavanja od 4617 kuna i 1250 kuna, da nije prikazala prihod od 4617 kuna od PGS-a s kojim je bila u koaliciji. Kod Domovinskog pokreta utvrđeno je da nije prikazao prihode u iznosu od 56.783 kune te troškove od 64.728 kuna. Naime, nisu priložili račune za gorivo, račune iz niza kafića, restorana, pizzerija, nedostaju ugovori o najmu prostora, zakupu poslovnog prostora, ali i računi za špeceraj iz Kauflanda i SPAR-a, pa bi im se moglo dogoditi da zbog "deset deka tirolske" izgube 2,2 milijuna kuna.

Most nije prikazao trošak Hrvatskog društva skladatelja od 270 kuna te je primio nedopuštenu donaciju od stranke LOZA u iznosu od 21.250 kuna, doznačio ju je u državni proračun, ali izvan zakonskog roka. Koalicija SSIP/Fokus i Pametno nije prikazala troškove putnih naloga u iznosu od 9835 kuna.
Igor Bošnjak/H
Ako ne ispune obveze, gube milijune
S obzirom na broj osvojenih zastupničkih mjesta, DIP je utvrdio da Restart koalicija ima pravo na naknadu od 5,5 milijuna kuna, Škorin DP na 2,2 milijuna, Most NL na 1,1 milijun, koalicija SSIP/Fokus i Pametno na 405 tisuća kuna te da umanjeni iznos naknade, od po 20.250 kuna pripada Idrisu Sulejmaniju i SDA - Hrvatske, ali im je uskratio isplatu dok ne ispune određene obveze. To moraju učiniti najkasnije do zatvaranja posebnog računa, dakle do kraja studenoga, a ako to ne učine, naknadu bi mogli potpuno izgubiti.
Stranke svoje obveze moraju ispuniti do kraja studenoga ili će potpuno izgubiti naknadu
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura

Najčitanije iz rubrike