Crna kronika
VATRENI NAVIJAČ NK BELIŠĆE ZAVRŠIO NA SUDU

Zbog utrčavanja na teren i prekida utakmice 2700 kn kazne i ne smije na utakmice
Objavljeno 16. rujna, 2020.
VALPOVO - Deset mjeseci nakon utrčavanja na teren, čime je prouzročio kratkotrajni prekid nogometne utakmice, Belišćanin J.B. (23) osuđen je na 2700 kuna novčane kazne, a dobio je i jednogodišnju zabranu pristupa svim nogometnim utakmicama u Hrvatskoj i inozemstvu u kojima sudjeluje Hrvatska nogometna reprezentacija i NK Belišće. Na dan utakmice reprezentacije i NK Belišće, J.B. (23) je dužan javiti se u Policijsku postaju Belišće, ili bilo koju drugu PU, ovisno o tome gdje trenutačno boravi.
Općinski sud u Osijeku Stalna služba u Valpovu Prekršajni odjel, osudio je vatrenog navijača NK Belišće zato što je 28. kolovoza prošle godine na stadionu NK Belišće, za vrijeme odigravanja pretkola Hrvatskog nogometnog kupa između Belišća i Jadrana iz Ploča, preskočio zaštitnu ogradu i iz navijačkog prostora nedopušteno ušao u natjecateljski prostor. Otamo je protrčao do prostora za gostujuće navijače, prišao i preskočio ogradu te ušao u prostor za gostujuće navijače, a nekoliko trenutaka kasnije, ponovno je preskočio istu ogradu te trčeći došao do mjesta gdje se prvotno nalazio, a zatim preskočio ogradu i ostao u gledateljskom prostoru. Presuda je donesena u lipnju, a na stranicama suda objavljena je prije nekoliko dana.


O spornoj utakmici pisali smo u sportskoj rubrici. Do utrčavanja navijača na teren došlo je u 85. minuti utakmice, nakon što je domaći igrač kod neriješenog rezultata dobio crveni karton. Dio navijača, njih oko 300, koliko je bilo nazočno na utakmici, nije dobro primilo odluku suca, pa su se čule i psovke, a sve je kulminiralo utrčavanjem J.B. na teren. Utakmica je kasnije nastavljena, pobjednika nije bilo ni u produžecima, a NK Belišće je nakon raspucavanja jedanaesteraca ipak pobijedilo i ušlo u glavni ždrijeb Kupa.


J.B. je na sudu rekao da je navijač NK Belišće oko pet do šest godina te da mu je žao kako se toga dana ponašao i ulazio na teren za vrijeme utakmice. Naveo je kako je sve to učinio iz "hira", i da nije bilo nikakvih psovki i vrijeđanja, niti nikakvih loših namjera prema gostujućim navijačima. Priznao je sve za što ga se teretilo optužnim prijedlogom. Tijekom dokaznog postupka sud je ispitao nogometnog suca D.N. koji je sudio na navedenoj utakmici.


Nogometni sudac rekao je kako je do 86. minute nogometne utakmice sve bilo u redu, ali je tada spomenuti navijač, njemu do tada nepoznata osoba, preskočio zaštitnu ogradu iz navijačkog prostora na kojem su se nalazili navijači NK Belišće, dok su se na desetak metara od navedenog prostora nalazili pripadnici specijalne i temeljne policije koji su sve vidjeli. Naveo je da on J.B. ne poznaje, a da je sve što se zapravo dogodilo vidio preko videosnimke na kojoj se vidi samo sjena osobe kako preskače ogradu, a videosnimka cijele nogometne utakmice predana je policiji. Također, naveo je da se izgredi navijača NK Belišće ne događaju često, i da ti navijači prate svoj klub i na gostujućim utakmicama te da nema nikakvih izgreda.


- Odlučujući o sankciji koja bi bila primjerena stupnju krivnje i svrsi kažnjavanja, sud se opredijelio za blažu sankciju, odnosno novčanu kaznu, jer je ocijenio da će se istom postići svrha specijalne i generalne prevencije prekršaja. Sud je cijenio priznanje prekršaja, okolnost da je okrivljenik nezaposlen i korektno držanje pred sudom tijekom postupka. Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir njegovu prekršajnu kažnjavanost, a što je razvidno iz potvrde Ministarstva pravosuđa RH od 2. siječnja 2020. Kažnjen je s 2700 kuna, budući da se za takav prekršaj počinitelj može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2000 do 15.000 kuna, ili kaznom zatvora do 30 dana. Kod odmjeravanja novčane kazne sud je vodio računa o stupnju odgovornosti, tj. krivnje okrivljenika, jer je isti prekršaj počinio s izravnom namjerom - stoji u obrazloženju presude.
Zaštitnu mjeru zabrane odlaska na utakmice sud je izrekao u trajanju od jedne godine, jer je ocijenio kako postoji opasnost da će 23-godišnjak ponovno počiniti isti prekršaj. Ako u roku od 60 dana od pravomoćnosti plati dvije trećine kazne, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena. Uz 2700 kuna mora platiti i 200 kuna paušalnih troškova prekršajnog postupka.


Sandra Lacić
Idućih godinu dana J.B. (23) ne smije na utakmice NK Belišće i Hrvatske nogometne reprezentacije
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura