Novosti
POŠTUJU LI SE MJERE

Za građane bez zaštitne maske nema ni usluge
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Najviše neugodnosti ima na benzinskim crpkama, gdje u noćnim satima velik broj kupaca odbija staviti masku

Opći je dojam da su se građani opustili u vezi s epidemiološkim mjerama nošenja maski u zatvorenom prostoru, posebice vikendom na tržnicama, benzinskim postajama, ili zatvorenom dijelu ugostiteljskih objekata. Odluka o nošenju maski u obrazovnim ustanovama spuštena je s Nacionalnog stožera civilne zaštite na županijske stožere, pa su već tri županije ukinule obvezu nošenja maski u školama. To znači da se epidemiološke mjere forsiraju u onolikoj mjeri koliko se procjenjuje opasnost od infekcije u javnom prostoru, točnije gotovo uvijek je povezana sa stvarnim brojem oboljelih na određenom području.

Dojave na 112

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije tako je, primjerice u utorak, potvrdio četiri nove zaražene osobe, a te brojke neprestano se kreću i do desetak novooboljelih, što znači da mjesta opuštanju nema. Većina građana pridržava se preporuke o nošenju maski u zatvorenom prostoru, a brojne trgovačke kuće ne žele niti pružiti uslugu u suprotnom. No, kako to izgleda u stvarnosti i tko ima nadležnost provjeravati nosite li masku ili ne, te što ćete doživjeti ako vas uhvate bez nje, provjerili smo sa službenicima Ravnateljstva civilne zaštite s kojima smo u utorak obišli teren.

Budimo sasvim iskreni na početku. Čak ni mi, kao novinari, koji svakodnevno pratimo sve informacije stožera, kako nacionalnog, tako lokalnih, nismo bili sigurni tko to zapravo, kada i kako provjerava situaciju na terenu. U skladu s dogovorom pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec za zajednički obilazak povjerio nas je vodstvu Zore Dragun Šmital, koja nas u uniformi civilne zaštite dočekuje u pratnji dva policajaca, ovaj put dva imenjaka Dražena. No, Zora nas odmah upozorava da ni slučajno ne napišemo da je ona inspektorica, jer to nije te nam objašnjava.


"Ja sam službenica civilne zaštite, odnosno službenica u Službi za prevenciju i pripravnost pri Područnom uredu civilne zaštite, a svi mi nalazimo se od 1. siječnja 2019. u Ravnateljstvu civilne zaštite pod MUP-om i obavljam preventivni i savjetodavni nadzor u borbi protiv koronavirusa te upućujem poslovne subjekte, ali i građane, kako se što bolje boriti s epidemijom. Opći je dojam da su se građani možda malo opustili, ali poslovni subjekti provode sve mjere", kaže nam Dragun Šmital.

Prva postaja s koje smo krenuli bila je glavna tržnica. Po dolasku nadzor je obvezan pozvati odgovornu osobu, a u ovom slučaju to je direktor Tržnica Osijek Igor Medić, koji je uvjeren da je netko ponovno prijavio upravo glavnu tržnicu kao mjesto na kojemu se ne provode epidemiološke mjere. Naime, iz Područnog ureda civilne zaštite objašnjavaju nam da svaki građanin svaku zamjerku na provođenje mjera može sam prijaviti na broj 112, što se svakodnevno i događa, a prema ovim dojavama i sam nadzor obično djeluje i kreće u obilazak. Prilikom ulaska u zatvoreni dio tržnice provjerava se jesu li na vidno mjesto postavljeni svi naputci o pridržavanju mjera, obvezi nošenja maski, kao i je li postavljeno dezinfekcijsko sredstvo. Tržnica je ovaj test prošla. U obilasku samog zatvorenog dijela uočeno je samo dvoje građana bez maske, no čim ugledaju nadzor u pratnji dva policajca maske se vade iz džepova i stavljaju na lice.


"Moram priznati da i kada nisam u uniformi upozorim sugrađane ako nemaju masku i većinom nemam neugodnih iskustava. No, prije nekoliko dana bila sam u uniformi i pratnji policije kada mi je stariji gospodin grubo odgovorio i opsovao. Ima svega, ali mi nikoga ne kažnjavamo, mi smo tu da educiramo i savjetujemo. No, nazovete li na 112 treba biti svjestan da se taj poziv snima i točno se zna tko je nazvao, stoga nije mjesto za lažna prijavljivanja", upozorava Dragun Šmital.

Besprijekorno


Nakon upitnika od 14 pitanja nadzor zaključuje da se na glavnoj tržnici primjenjuju sve mjere. Stoga idemo na sljedeću lokaciju, a ovaj put to je bila cafe-slastičarnica Gold by Waldinger. Kako je lijep dan, gotovo svi gosti su na terasi i ne postoji potreba za nošenjem maski, ali osoblje poštuje sve mjere. Zanimljivo je da su oni dužni svakoga jutra mjeriti temperaturu svim djelatnicima te o tome voditi evidenciju. Za one koji to možda nisu znali, na stolovima ugostiteljskih objekata zabranjeno je držanje zaslađivača, malih šećera i cjenika. Jedino je dopušteno držati pepeljaru. Također, nadzor provjerava poštuje li se mjera razmaka između stolova. Iskreno nam priznaju kako je Waldinger jedan od ugostiteljskih objekata u kojemu je od prvog dana sve besprijekorno.

Odlazimo i na benzinsku postaju gdje priznaju kako se često nađu u nezahvalnoj situaciji, posebice u večernjim satima. "Mi ne možemo reći da nekoga nećemo poslužiti zato što nije stavio masku, jer ljudi prvo tenkiraju izvan objekta i onda tek uđu. Upozorimo ih da pri ulasku stave masku, ali ako neće mi im ne možemo reći da odu jer im moramo naplatiti benzin. Tu su najčešće mladi koji kažu da ih nije briga. No, općenito nemamo problema", kaže poslovođa benzinske postaje. Nadzor kojem smo u pratnji i ovaj put zaključuje kako poslovni subjekt uredno provodi sve mjere. Naša domaćica Zora čak pokazuje jednom od djelatnika kako da popravi masku. Žali se kako mu neprestance pada s nosa, na što mu se stručno pokazuje kako da skrati ručice.


Nefreteta Z. Eberhard
mjere
MANJE JE OBOLJELIH, ALI OPUŠTANJA NEMA
U OBILASKU KLUBOVA SAMO INSPEKTORI
Odlazimo u jedan od trgovačkih centara. Poslovođa odmah objašnjava kako kupac koji odbija staviti masku ne može biti uslužen. – Mi svim kupcima koji nemaju masku dijelimo jednokratnu besplatnu masku i moguće ih je dobiti na blagajni. Imali smo slučaj gospođe bez maske kojoj smo ponudili našu. No, nakon što je ona u potpunosti odbila staviti masku, mi smo morali odbiti da ju poslužimo. Inače, na ulazu imamo dezinficijense i u ovih šest mjeseci to je jedini slučaj da smo imali takav problem. Što se tiče broja kupaca, kod nas je maksimalan broj 100 kupaca, ali nikada ih nema više od 30, tako da nemamo potrebu za prebrojavanjem kupaca na ulazu - kaže ovaj poslovođa. Recimo kako svakog dana na teren kreću tri službenika službe civilne zaštite te veći broj inspektora. No, zanimljivo je da, primjerice vikendom, u obilazak noćnih klubova i općenito noćnog života, idu isključivo inspektori.
NE RAZMIŠLJA SE O NOVIM MJERAMA
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak je rekao da u ovom trenutku Stožer nema novih mjera i ne razmišlja se o uvođenju maski na otvorenom. O novim slučajevima zaraze rekao je: "Nadamo se da idemo prema zadržavanju krivulje i da ona neće rasti, ali to će ovisiti o svima nama. Vidjeli smo da ni ljeto nije usporilo virus", rekao je. Božinović je istaknuo da je sada praktički sve otvoreno te da se svaki dan razmišlja, analizira i predviđa što dalje. Za odluke lokalnih stožera da se ukine obvezno nošenje maski u školama rekao je kako su sukladne uputama. "Lokalni stožeri mogu donositi takve odluke. Situacija je sada povoljna. Ako bude padao broj zaraženih u ostalim županijama, i one će donijeti takve mjere", zaključio je Božinović.
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren