Osijek
NAJMANJA PALČICA U HRVATSKOJ OTPUŠTENA IZ KBCO-A

Elena je imala samo 414 grama
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Mala je Osječanka jedno od 250 djece na svijetu koja su preživjela s tom porođajnom težinom

Malena je Elena nakon 112 dana boravka na Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu jučer zajedno sa svojom mamom Marijom i tatom Marjanom sretno otpuštena iz KBC-a Osijek. Naime, ta je sićušna Osječanka ovime i službeno postala nedonošče s najmanjom zabilježenom porođajnom težinom u Republici Hrvatskoj koje je preživjelo. Uz pomoć liječnika i medicinskog osoblja osječke Klinike za pedijatriju stasala je do težine od 2000 grama, ali i mogućnosti samostalnog hranjenja, čime su ostvareni preduvjeti za odlazak kući.

Liječnici osječke Pedijatrije ne kriju ponos zbog tog uspjeha kojim, kako kažu, dokazuju da se mogu nositi i s najboljim pedijatrijskim centrima u Hrvatskoj. "To je dokaz da se ovdje radi vrhunska medicina na kojoj nam mogu pozavidjeti i mnogo veći centri", komentirao je za naš list predstojnik Klinike za pedijatriju, prim. Ivica Škoro.

U jeku epidemije

U odiseju preživljavanja sa samo 414 grama malena je Elena krenula u jeku epidemije COVID-19, krajem svibnja, kada je prerano ugledala svijet. "Elena se rodila u dobi kada je preživljenje palčića uobičajeno. Naime, u 27. tjednu nedonoščad preživljava u visokom postotku od 85 do 90 posto. No problem je bila njezina izuzetno mala porođajna težina od 414 grama. Kod nas je boravila 112 dana i imala je više komplikacija koje su povezane s preranim rođenjem. To su ponajprije teškoće s disanjem i uspostavom hranjenja. Ono što nas jako veseli je činjenica da je UZV mozga uredan i za sada ne uočavamo nikakva bitna odstupanja", objašnjava nam neonatolog, dr. sc. Darjan Kardum.

Pedijatri nam objašnjavaju kako u situacijama s prerano rođenom djecom preko inkubatora pokušavaju imitirati situaciju nalik na onu u maternici, ali je uvijek najveći problem uspostavljanje disanja u djece koja još zapravo nemaju dovoljno razvijena pluća.

"Za dijete je svako prerano rođenje izvanredna situacija, jer normalno se disanje ne očekuje do rođenja u terminu poroda. Ovo je dijete bilo na respiratoru 36 dana i dugo je ovisilo o kisiku, a u inkubatoru je boravilo 90-ak dana. Najveći je izazov dijete odvojiti od invazivne respiratorne potpore i uspostaviti hranjenje. Ovdje je to postignuto u pedesetom danu, što je relativno dugo. Preživljenje djece ispod 500 grama je u Hrvatskoj, ali općenito u svijetu anegdotalno. Tako je prema jednom svjetskom registru zabilježeno samo 250 djece porodne mase ispod 400 grama koja su otpuštena iz bolnice. Naime, naša je oprema prilagođena za ovako malu novorođenčad, ali tako malo dijete, primjerice, ima samo 35 mililitara krvi, a za svaku pretragu trebate bar mililitar. To znači da kada biste svaki dan radili pretrage i uzimali po mililitar krvi, na kraju biste djetetu morali višekratno davati transfuzije koje u nekim slučajevima mogu pogoršati stanje i dugoročne ishode. Stoga se u ovakvim slučajevima dosta radi po kliničkoj procjeni djetetova stanja i iskustvu", objašnjava dr. Kardum. Dodaje kako se u Zavodu za neonatologiju godišnje liječi 50-ak nedonoščadi vrlo male porodne mase (<1500 grama) iz cijele Slavonije.

Do same Elene, uz koju su sjedili roditelji, jučer nas je odvela medicinska sestra Anamarija Brož, koja nam objašnjava da je cijeli odjel prilično zamračen i zagrijan jer treba imitirati situaciju “u mami”.

Veliki borac

Malenu Elenu, za koju kažu da je sada velika, zatekli smo u majčinu naručju koja s Eleninim tatom jedva čeka da ih konačno otpuste. “Iznimno smo uzbuđeni i presretni što smo nakon tri i pol mjeseca dočekali dan da svi zajedno idemo kući. Nama je sve ovo, uz stalnu neizvjesnost, bilo i dodatno teško jer smo zbog epidemije morali biti u izolaciji. To znači da se nismo smjeli ni s kim družiti kako ne bismo donijeli bolest u bolnicu. Tako ni obitelj, ni prijatelji nisu mogli biti uz nas fizički. Elena je veliki borac i svašta je prošla, no sretni smo što nije morala ni na jednu operaciju. Sve smo vrijeme bili pozitivni i vjerovali u najbolji ishod”, priznala nam je mama Marija, koja za kraj ističe kako je za Elenu kod kuće već odavno sve spremno.

Nefreteta Z. Eberhard
PRIJEVREMENO SE RODI 2500 BEBA
U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko šest posto živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u posljednjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Od navedenog ukupnog broja od 60 do 80 umre u prvom tjednu života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti. U 2017. taj je broj prvi put bio niži od 60.
Elena je bila na respiratoru 36 dana i dugo ovisna o kisiku, a u inkubatoru je boravila 90-ak dana, da bi jučer otišla kući
112
dana provela je mala Elena na intenzivnom liječenju na Pedijatriji KBC-a Osijek. Liječnici su iznimno ponosni na to što malena nije morala ni na jednu operaciju, a prilikom otpuštanja kući teži 2000 grama i samostalno obavlja hranjenje te ostale fiziološke potrebe
50
nedonoščadi vrlo male porodne mase (<1500 grama) iz cijele Slavonije liječi se godišnje na Zavodu za neonatologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Fotografije hrabrih palčića, koji su danas već veliki klinci, krase cijeli jedan zid Zavoda.
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike