Novosti
AKTIVNIH SLUČAJEVA JE 2107

Od koronavirusa je dosad u Hrvatskoj preminulo 230 osoba
Objavljeno 16. rujna, 2020.
U Hrvatskoj je zabilježen 151 novi slučaj zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 2107, a tri su osobe umrle, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među oboljelima 299 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Broj umrlih od zaraze koronavirusom od početka epidemije porastao je na 230. Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je odluku o privremenoj zabrani prelaska granica, pa je postojeći režim prelaska granica koji je nakon lockdowna uveo sredinom srpnja produljen do 30. rujna. Ograničen režim prelaska graničnih prijelaza Hrvatske tako se uglavnom odnosi na državljane trećih zemalja, dok državljani Europske unije i država šengenskog prostora imaju slobodan prolazak. Granicu smije prijeći više kategorija stranih državljana, odnosno osoba koje nemaju državljanstvo Europske unije, a status i uvjete prelaska granice mogu provjeriti na stranicama MUP-a.


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je u utorak kako je u 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano ukupno 315 uzoraka - deset ih je bilo pozitivno na koronavirus. I dalje je najveći broj, njih četvero, s područja općine Čepin, po dvije su osobe s područja Osijeka i Darde, a po jedna iz općine Čeminac te s šireg područja Belišća. U KBC-u Osijek hospitalizirane su 22 osobe oboljele od koronavirusa, a i dalje je jedan pacijent na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili šest novih kontakata, pa se trenutno na području naše županije u samoizolaciji nalazi 269 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska nije utvrdila ni jedno kršenje mjere samoizolacije.


Tri koronavirusom novozaražene osobe bilježi Virovitičko-podravska županija, dvije sa slabije izraženim simptomima bolesti i jedna asimtpomatska. Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije od srijede i službeno započinje s testiranjem uzoraka na koronavirus, a novi PCR uređaj vrijedan 812 tisuća kuna nabavila je sama županija.
Dom za starije i nemoćne u Novskoj, gdje je od 16 korisnika koronavirusom zaraženo njih 12 te dvoje djelatnika, novo je žarište zaraze u Sisačko-moslavačkoj županiji koja u utorak bilježi osam novozaraženih, a jedna je osoba umrla, prva u županiji. Kako je navela epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Bojana Hrvojić, sada je stanje pod nadzorom i dom je dezinficiran. Za unos virusa u dom spominje se mogućnost da ga je netko od korisnika prenio iz neke zdravstvene ustanove. Stožer civilne zaštite Karlovačke županije odlučio je u utorak da učenici i nastavnici u osnovnim i srednjim školama tijekom održavanja nastave ne moraju nositi zaštitne maske unutar razrednog odjela, ali moraju ih i dalje nositi u zajedničkim prostorima škola izvan učionica. Prethodno su takvu odluku donijeli stožeri u Istarskoj i Varaždinskoj županiji. D.Ku./H
UZIMANJE BRISA
Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije ponovili su informaciju kako će Kliničko-bolnički centar Osijek od srijede uzimati bris na još jednoj lokaciji kako bi se smanjile potencijalne gužve. Riječ je o dvorištu Zavoda za dermatologiju i venerologiju (Park kraljice Katarine Kosača 10) od 7.30 do 10.30 svakog dana osim nedjelje. Testiranje će se provoditi na temelju uputnice liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nadležnog epidemiologa te na vlastiti zahtjev uz plaćanje. Nalazi se podižu na južnom ulazu u KBC Osijek od 9 do 15 sati.
151

novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u utorak u Hrvatskoj
Možda ste propustili...