Novosti
PRIPREMA ZA SJEDNICU 2. LISTOPADA U NAŠICAMA

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će se financirati gradnja škola i bolnica
Objavljeno 16. rujna, 2020.

Ministri i župani u utorak su u zgradi NSK-a u Zagrebu održali pripremni sastanak za sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se održati 2. listopada u Našicama, a ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavila je mogućnost financiranja gradnje škola i bolnica.


Ministrica Tramišak rekla je da su na pripremnoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem željeli doznati koje su još potrebe i otvorena pitanja na koja moraju odgovoriti na području pet slavonskih županija kako bi mogli dati rješenja 2. listopada u Našicama. "Prema novim smjernicama Europske komisije za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. imamo otvoreni put da komuniciramo i da pokušamo unaprijediti sustav znanosti i obrazovanja. Tu govorimo i o gradnji osnovnih i srednjih škola, ali isto tako i jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, znači i gradnji bolnica - općih županijskih bolnica i ambulanti, ali i novih kliničkih bolničkih centara", najavila je ministrica Tramišak.


Što se tiče Fonda za oporavak, rekla je da su upravo u procesu izrade nacrta plana oporavka koji mora pratiti nacionalni program reformi. "Tu ćemo prvenstveno imati velike strateške projekte, ali naravno da ćemo pogledati i mogućnosti financiranja strateških projekata regionalne razine", istaknula je ministrica.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako očekuju nastavak Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ali i njegovo ojačavanje. "Trebamo ga ojačati, trebamo ga osnažiti, trebamo ga definirati jer dolazi novo financijsko razdoblje. To novo financijsko razdoblje svakako predviđa i nove mogućnosti, nove projekte, nov način funkcioniranja i rada i prestaje važiti ono što je bilo veliki problem, zbog čega je u biti Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i donesen - a to su dosadašnje važeće statističke regije u kojima smo bili zajedno s Gradom Zagrebom, s najrazvijenijim dijelovima Hrvatske", istaknuo je Anušić. Dodao je da su tema sastanka upravo i bile nove statističke regije i nova financijska perspektiva za projekte koje žele vidjeti u bližoj budućnosti.


"Projekti o kojima govorimo, prvo i osnovno, ovise o nama. Znači, nema projekata, nema realizacija ako mi kao župani, gradonačelnici i načelnici ne budemo imali znanje, viziju i pripremljene projekte. To je prvo i osnovno. A ako to sve imamo, onda to usuglašavamo između sebe, s našim ministarstvom i s Vladom", rekao je Anušić. Poručio je i da projekata ima dovoljno i da je faza pripremljenosti projekata relativno vrlo dobra.
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem dosad je održao devet sjednica, a posljednji je sastanak održan u rujnu prošle godine u Orahovici. H/D.Pav.
ANDROVIĆ ZADOVOLJAN UČINJENIM
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako je vrlo zadovoljan onim što je učinjeno do sada. "Sve one bitne projekte za koje smo imali građevinsku dozvolu smo i uspjeli isfinancirati kroz projekt razvoja Slavonije, Baranje i Srijema ili kroz neke druge fondove Europske unije i očekujem da to tako bude i ubuduće", istaknuo je Andrović. Rekao je kako mu se sviđa što ovaj put za novo financijsko razdoblje idu s pristupom "odozdola prema gore", što znači da su oni iz svih slavonskih županija poslali projekte i očekuju da budu u novoj financijskoj perspektivi, za realizaciju i izgradnju. "U ovoj financijskoj perspektivi nismo bili u mogućnosti financirati škole, a evo i radi se na tome jer su sve županije i osnivači srednjih i osnovnih škola. Isto tako, možda i izgradnja i jačanje zdravstvenih institucija koje su bile i pogođene ovom koronakrizom", rekao je župan Igor Andrović.
Možda ste propustili...

VEĆ SE NEKOLIKO ZEMALJA PROTIVI TOME

EK želi pravedniji pristup sustavu azila za migrante

KOMEMORACIJA ZA UBIJENE SRPSKE CIVILE

Plenković i Milošević zajedno u Varivodama

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Samo dvije novopozitivne osobe u OBŽ