Kultura
ANIMAFEST 2020

Na 19. Zagreb Prideu: Samo ljubav!
Objavljeno 16. rujna, 2020.
U sklopu 19. povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, u suradnji sa Zagreb Prideom Animafest 19. rujna u Art Parku (park Ribnjak) prikazuje pet nagrađivanih animiranih filmova s temama srodnima misiji Zagreb Pridea.


Gledamo Purpleboy brazilskog autora Alexandrea Siqueire, priču o ljudskom djetetu nejasnog biološkog spola koje raste i sazrijeva u vrtu svojih životinjskih roditelja. Simbolična basna/bajka o individualnoj slobodi Purpleboy u svojoj fascinantnoj svjetlocrveno-ružičastoj paleti i dovitljivim panoramama krije i snažan politički podtekst. Slijedi Ljepotica Diëga Nursea - poetski dokumentarac o transrodnoj Beyong koji se animacijom služi kako bi ilustrirao i dinamizirao njezina sjećanja na djetinjstvo u Surinamu, odnos s roditeljima, preseljenje u Nizozemsku, iskustva s opijatima i prostitucijom te pomirenje sa samom sobom.

Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke nude intimni svijet Matie Anne Pleše prateći je u rasponu od školskih, preko studentskih, do profesionalnih dana u traganju za ljubavlju, prihvaćanjem i sebstvom. Meso Camile Kater senzacionalno je uspješan prvi autorski film, u kojem pet animatorica ilustrira priče pet žena različite dobi, zanimanja, rase, roda i životnih iskustava. Slučaj muškarac-žena Anaïs Caure francuska je kriminalističko-biografska mini serija o Eugeneu Falleniju, transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge i njegovu životu punom nasilja, fluidnosti i izgubljenosti. N.Vek.
PONOĆNI PROGRAM PROMIČE RAZLIČITOST
Trideseti Animafest održava se od 28. rujna do 3. listopada. Program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama G. Schwizgebela, P. Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te ponoćnim programom WTF, koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom i masterclassovima...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike