Sport
OČEKUJE SE POTVRDA GRADSKOG VIJEĆA

Novi rok za stadion: Na Pampas tek od ljeta 2022.
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Pandemija je usporila gradnju stadiona, radove na njemu i isporuku materijala

Novi stadion NK Osijek na Pampasu, prema svemu sudeći, neće biti gotov kako je planirano do ljeta 2021. godine, nego tek godinu kasnije. Bivši predsjednik osječkog prvoligaša Ivan Meštrović ispred Škole nogometa NK Osijek zatražio je pomicanje roka za dovršetak gradnje za devet mjeseci, na što su iz Grada Osijeka odgovorili pozitivno te bi na sjednici Gradskog vijeća, 17. rujna, trebalo i službeno potvrditi kao novi krajnji rok 8. lipnja 2022. godine.

U zamolbi upućenoj 28. srpnja gradonačelniku Ivanu Vrkiću ističe se kako je već ranije predstavljen značajno ambiciozniji projekt od onog koji je predviđen kupnjom zemljišta te stoji kako je projekt "povećao predviđene infrastrukturne, organizacijske i tehničko-financijske, a posebno vremenske zahtjeve", a posebno je naglašena novonastala situacija s pandemijom bolesti COVID-19, koja je utjecala i na dinamiku izvođenja samih radova, isporuku materijala i sirovina za nesmetano funkcioniranje gradilišta.

Drugo pomicanje
O toj zamolbi očitovao se i Upravni odjel za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, koji je ocijenio razloge za produljenje roka objektivnim i opravdanim, ali je u svom očitovanju dodao da je sagledavajući sva saznanja i okolnosti predloženi rok nedostatan te se isti produljuje za 12 mjeseci, što je prihvatila i ŠN NK Osijek. Naime, ističe se kako će na konačni rok završetka radova utjecati i gradnja komunalne i cestovne infrastrukture u produžetku Kanižlićeve ulice te početak radova na gradnji nove zgrade I. gimnazije. S obzirom na to da su Grad Osijek i Škola nogometa NK Osijek 8. lipnja 2017. sklopili ugovor o kupoprodaji 15,5 ha zemljišta na Pampasu (građevinska parcela nastala od dijelova k.č. br 9121/1, 9121/3, 9121/4, 9121/5 i 9121/8), to znači kako je novi rok za dovršetak stadiona 8. lipnja 2022. godine. Podsjetimo, potpisivanjem ugovora o kupoprodaji navedenog zemljišta te Dodatka I. tom ugovoru (13. srpnja 2017.), ŠN NK Osijek obvezao se u roku od tri godine od dana sklapanja ugovora na kupljenom zemljištu sagraditi sve sadržaje opisane na razini idejno-urbanističkog rješenja. No, u jesen prošle godine cijeli je projekt umjesto za prvobitno planirano ljeto 2020. prolongiran za ljeto 2021. Zbog kašnjenja izdavanja građevinske dozvole te nemogućnosti započinjanja radova u ugovorenom roku, 24. listopada 2019. sklopljen je Dodatak II. Ugovoru o kupoprodaji zemljišta koji je završetak gradnje prolongiran za godinu dana. Sada bi potpisivanjem Dodatka III. tome ugovoru trebalo uslijediti još jedno pomicanje roka, ovaj put za 8. lipnja 2022. godine.

Bez dodatnih sredstava
U osječkom prvoligašu za sada nisu službeno komentirali novonastalu situaciju, sav je fokus trenutačno na europskoj ovosezonskoj premijeri protiv Basela te će se o novom stadionu na Pampasu očitovati idućih dana. Neslužbeno, u klubu nema nikakvih potresa ni problema zbog produžetka roka gradnje stadiona. Projekt vrijedan 50-ak milijuna eura, koji obuhvaća stadion s nešto manje od 13.000 mjesta, sedam pomoćnih terena te sav potreban popratni sadržaj, ide dalje. Uostalom, konture novog doma NK Osijek sve su vidljivije, i jasno je kako nema govora o nekakvom odustajanju od cijelog projekta. Ovim produžetkom trebali bi biti uređeni formalno-pravni detalji, a pomicanje rokova navodno neće donijeti dodatne troškove. Jasno je da je želja svih poklonika bijelo-plavih da useljenje na novi stadion bude što prije, no čini se da će ipak trebati još nešto više strpljenje.

Goran Roguljić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike