Regija
NEMA INTERESA ZA NAJAM

Neki su poslovni prostori prazni već godinama
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Kako bi izišli u susret najmoprimcima, nekada su od jednog poslovnog prostora pravili - tri

BELI MANASTIR - Do prije nekoliko godina na belomanastirskom Trgu slobode tražio se lokal više. U ovom trenutku situacija je potpuno suprotna. U središtu grada desetak je praznih poslovnih prostora. Neki od njih najmoprimce čekaju godinama.

- Što drugo reći nego da nema potrebe za najam. Slabo se radi - priča Marinko Kvesić, direktor tvrtke Partner, koja u vlasništvu ima nekoliko poslovnih prostora u gradskom središtu.

U ovom trenutku dva su im prostora prazna. Krenimo od južnog dijela užeg gradskog središta. Prazni su nekadašnji ‘‘mali Konzum‘‘, na prodaju je ponuđen Tiskov poslovni prostor, a koronakriza očito je dobro došla kladioničarskoj kući Germania koja je zatvorila dvije baranjske poslovnice (i od djelatnica ‘‘velikodušno‘‘ zatražila odricanje od otpremnine).

U produžetku su još dva prazna lokala, a sa zgrade na sjevernom dijelu trga ‘‘vrišti‘‘ natpis ‘‘najam‘‘. Odnosi se na gornju etažu nekadašnje upravne zgrade trgovačkog poduzeća Dunav. S druge strane, u najam se izdaje zgrada HT-a, a nekoliko metara dalje već niz godina je pusta (bivša) prodavaonica Borova. Na svojim web-stranicama Borovo je u listopadu prošle godine oglasilo poziv za najam tog poslovnog prostora površine 124,84 kvadrata, uz početnu visinu zakupnine (bez PDV-a) od 3000 kuna mjesečno. Malo dalje smješten je, nedavno potpuno obnovljeni, poslovni prostor veličine 60-ak kvadrata, čiji ga vlasnik želi iznajmiti za 500 eura. Za sada neuspješno.

- Cijene najma određujemo u ovisnosti o djelatnostima. U prosjeku, riječ je o desetak eura po četvornom metru, a kako je počelo, važno je da najmoprimac uredno plati režije - opisuje Kvesić ne baš sjajnu situaciju podsjećajući kako je prije desetak godina, kako bi izišao u susret najmoprimcima, pregrađivao poslovne prostore kako bi od jednog napravio - tri.
Ivica Getto

10

eura prosječna je cijena najma četvornog metra poslovnog prostora u užem gradskom središtu Belog Manastira, premda neki traže i više
PRAZNI I BIVŠA BILLA I SOKOLSKI DOM
Na središnjem gradskom trgu smještena su četiri ugostiteljska objekta, dvije banke, kladionica, Admiral, poslovnica FINA-e, dvije prodavaonice mješovite robe i telefonije te dvije manje prodavaonice obuće i odjeće. Konzum i Lidl jedini su veći trgovački lanci u Belom Manastiru (uz tri NTL-ove prodavaonice). Nekadašnja prodavaonica Bille prazna je već tri godine. Zubu vremena izložen je i nekadašnji Sokolski dom izgrađen 1933. godine. Ovršim postupkom pripao je jednom županjskom ŠKZ-u, koji ga već godinama pokušava prodati ili iznajmiti.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike