Osijek
NASTAVA NA OSJEČKIM FAKULTETIMA

Dio nastave održavat će se uživo, a dio ipak online
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Najveća su prepreka klasičnoj nastavi prostorni uvjeti i broj studenata

Kako se bliži početak nove akademske godine, polako se slažu modeli i rješenja za izvođenje nastave u nadasve izazovnim uvjetima. Početkom ovoga mjeseca stigle su i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za održavanje nastave na visokim učilištima uz primjenu protuepidemijskih mjera, koje idu u smjeru klasičnog načina izvođenja nastave, koji nadležni smatraju optimalnim za studijske programe.


Stajalište Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj kojim se vodilo u izradi Preporuka je da "klasični" način osigurava pretpostavke za cjelovito formiranje mladih ljudi, studenata, u stalnoj interakciji s nastavnicima i kolegama studentima, te u životu u visokoškolskoj ustanovi u kojoj se obrazuju. A time su se u odluci o nastavnom modelu za sljedeću akademsku godinu vodili i brojni dekani osječkog Sveučilišta, bar u onoj mjeri koju im dopuštaju prostorni kapaciteti.


"Trenutačno još nismo donijeli konačne odluke, ali polako slažemo raspored i procjenjujemo prostorne mogućnosti. Ono što nam je cilj i što ćemo pokušati jest da sve vježbe idu uživo, dakle na fakultetu, a da se predavanja održavaju po grupama, ovisno o broju studenata. Predavaonice su dostatne otprilike za jednu trećinu studenata. Razmatramo različite opcije za godine na kojima ima puno studenata, a jedna od njih je da ih "razlomimo" na manje skupine, uz napomenu da bi završne godine studija (sveučilišnog, diplomskog i stručnog) išle na nastavu uživo. Također, nećemo praviti razliku između obveznih i izbornih kolegija, odnosno izborni kolegiji neće ići online samo zato što su izborni", objašnjava nam moguća rješenja na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku izv. prof. dr. sc. Damir Varevac, dekan fakulteta.


Nastavu uživo nastojat će što je više moguće održavati i na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, potvrđuje nam dekan, prof. dr. sc. Damir Matanović. "Poštovat ćemo Preporuke Ministarstva i Rektorata koje idu u smjeru klasične nastave, ali smo priredili i platformu za online nastavu. Načelno je moj prijedlog da se studenti podijele u manje grupe kako bismo uspjeli ispoštovati sve epidemiološke preporuke, a onda ćemo, ovisno o razvoju situacije, donositi daljnje odluke. Svakako ćemo provoditi sve mjere na fakultetu, poput dezinfekcije ruku i mjerenja temperature uz vođenje evidencije o tome tko se sve nalazi u prostoru fakulteta. S obzirom na prostorne kapacitete vjerojatno ćemo smanjiti nastavni sat i nastavu organizirati nalik na turnusnu, odnosno da studenti jedne grupe u jednom danu odrade što više predavanja kako ne bi došlo do miješanja skupina", ističe Matanović.
Slično je i na Odjelu za kemiju, kaže pročelnica, doc. dr. sc. Elvira Kovač-Andrić, gdje će se također truditi nastavu organizirati uživo, uz koordinaciju s Odjelom za biologiju, te Pravnim fakultetom, koji koristi dio prostora za svoja predavanja.

Ema Nenadić
HIBRIDNI MODEL NASTAVE - ONLINE I UŽIVO
Neki će fakulteti, prije svega zbog prostornih ograničenja i broja studenata imati kombinaciju online nastave i nastave uživo. “Sva predavanja i vježbe održavat ćemo prema preporukama Ministarstva i HZJZ-a, što će značiti da ćemo studente morati podijeliti u grupe, konkretno one prve godine, u njih pet. Teoretski je nemoguće imati sto posto nastave u fizičkom obliku kada je nešto što je bila jedna homogena grupa, sada razbijeno na njih pet, pa će dio ići online, a dio uživo. Nama su vrlo važne i vježbe, na kojima će, umjesto dosadašnjih deset studenata, biti njih petero. Za vrijeme boravka na fakultetu svi će nositi maske i morat će se pridržavati svih epidemioloških mjera koje uključuju dezinfekciju ruku i mjerenje temperature. Cilj nam je da što je moguće više izbjegnemo susrete grupa i cirkulaciju većeg broja studenata na fakultetu”, kaže prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno- tehnološkog fakulteta u Osijeku. Kombiniranu nastavu u zimskom semestru planiraju i na Filozofskom te Ekonomskom fakultetu.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana