Svijet
BJELORUSKI PREDSJEDNIK OTPUTOVAO U SOČI

Lukašenko od Putina traži pomoć da ostane na vlasti
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko traži podršku Vladimira Putina nakon velikih prosvjeda u Minsku peti vikend zaredom na kojima se tražila njegova ostavka. Lukašenko, koji se suočava s najozbiljnijom krizom u 26 godina vladavine, otputovao je u ponedjeljak u rusko crnomorsko ljetovalište Soči svjestan da mu je sudbina u Putinovim rukama. Ekonomska i vojna podrška iz Moskve mogla bi mu pomoći da okrene situaciju u svoju korist dok se njegove sigurnosne snage brutalno obračunavaju s prosvjednicima. Bjeloruska oporba optužuje Lukašenka za namještanje prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, a on kaže da je pošteno pobijedio s 80 posto podrške. Otad su tisuće ljudi uhićene i gotovo svi ključni oporbeni čelnici su zatvoreni, deportirani ili prisiljeni na bijeg iz zemlje. Bar 100 tisuća prosvjednika izišlo je na ulice glavnog grada Minska u nedjelju, izazivajući Lukašenka povicima "Ti si štakor". Policija kaže da je privela više od 400 ljudi. Putinovi postupci dosad svjedoče da ne želi vidjeti pad čelnika susjedne bivše sovjetske republike pod pritiskom ulice - iako se Lukašenko često pokazao kao kompliciran i težak saveznik. Prošlog mjeseca Putin je rekao da je spreman poslati policijske snage u Bjelorusiju na Lukašekov zahtjev, ali samo ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli. U ponedjeljak će Rusija poslati svoje snage u Bjelorusiju na zajedničke "slavenske bratske" vojne vježbe do 25. rujna, javlja novinska agencija RIA prenoseći riječi ministra obrane.

Rusija je također ponudila restrukturiranje bjeloruskog duga i potporu bankarskom sustavu.

Cijena daljnje podrške Moskve moglo bi biti Lukašenkovo prihvaćanje čak i veće ruske dominacije u odnosu dviju zemalja.

Kremlj odavno zagovara tješnju političku i ekonomsku integraciju s Minskom, uključujući i zajedničku valutu, no Lukašenko je odolijevao pritisku svoga moćnijeg susjeda. Međutim, pozicija bjeloruskog čelnika mogla bi postati izrazito nesigurna ako se prosvjedi nastave. Prosvjed u nedjelju bio je jedan od najvećih dosad.

Rusija pokušava zadržati Bjelorusiju u svojem zagrljaju, analitičari tvrde da Moskva kontrolira bjelorusku službu sigurnosti i mnoge druge institucije, ali sada je problem kako naći proruskog političara koji neće izazvati bijes naroda. Lukašenko je potrošen, sada Rusija ima problem kako naći nekog tko će braniti ruske interese. V.T./H
Možda ste propustili...

PRESUDA BIVŠEM PRIPADNIKU VOJSKE BOSANSKIH SRBA

Devet godina za Srebrenicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana