Mozaik
6. PRESS FILM FESTIVAL

Pobjedio film o legendarnom
fotoreporteru Nicku Utu
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Proglašenjem pobjedničkog filma "From Hell to Hollywood" o legendarnom fotoreporteru Nicku Utu te polaganjem cvijeća na spomen obilježja snimatelju Gordanu Ledereru i ruskim novinarima Kurinoyu i Noginu kod Hrvatske Kostajnice, završen je 6. PRESS film festival.


Festival, u organizaciji HND-a i udruge Ekološko-kulturna scena EKS, posvećen je snimatelju Ledereru i ruskim novinarima Kurinoyu i Noginu, a inače se održava u Hrvatskoj Kostajnici no ove godine održan je u Zagrebu u Novinarskom domu, a temu mu je bila "Mediji u svjetskim krizama: covid-19".


Selektor filmova festivala bio je redatelj Daniel Pavlić, a nagradu festivala osvojio je biografski film "From Hell to Hollywood" o fotoreporteru Nicku Utu koji je za fotografiju "The terror of war" nagrađen Puliterovom nagradom.


Redatelji filma Jon Kroll i Scott Templeton prikazali su životni i profesionalni put jednog fotoreportera uz emotivne scene rekonstrukcija ratnih fotografija i ljudskih sudbina iz rata u Vijetnamu.


Festival je otvorio kratki film "Second wave" novinara Miroslava Edvina Habeka i fotoreportera i snimatelja Daniela Kasapa, a uz pobjednički film prikazani su još "Mental health care institution on the Covid-19 crises" Tomislava Žaje, "Mute" Lucy Cashion (SAD) i "Inside and outside" Yihan Lin (Kina) te "U zoni ograničenja" Srđana Vrančića i "Pandemija" Marijana Crtalića.
U sklopu festivala održane su dvije tribine - o novinarstvu u kriznim situacijama govorili glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez, novinar "Novosti" Hrvoje Šimičević, Krešimir Zubčić iz Sindikata novinara Hrvatske, a o virusu i velikim svjetskim promjenama povjesničar Tvrtko Jakovina i novinarka N1 televizije Ivana Dragičević. Tribine su moderirali novinar N1 Hrvoje Krešić te selektor PRESS film festivala Daniel Pavlić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike