Ekonomija
MANJI UROD - VEĆA CIJENA

Zbog korone potražnja za agrumima u porastu
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Otkupna cijena prve klase mandarina je 4 kune kilogram, a u trgovinama bi mogla biti, kažu proizvođači, i do 10 kuna

Prema prvim procjenama u Hrvatskoj se očekuje oko 32.000 tona mandarina, što je 20-ak posto manje nego lani, a zbog manjeg uroda, ali i rasta potražnje zbog koronavirusa, veća je i njezina otkupna cijena nego lani.
Berba ranih sorti je, kako navodi Neven Mataga, dopredsjednik Hrvatske voćarske zajenice i proizvođač mandarina iz Opuzena, počela je i ovih se dana prve količine mogu očekivati na tržištu.


- Unatoč nižem urodu, mandarina će biti dovoljno i za potrebe domaćeg tržišta, ali i za izvoz. U izvozu na tržište zapadne Europe inače završi 10-ak tisuća tona godišnje. Što se otkupne cijene mandarina tiče, mi zagovaramo cijenu za prvu klasu od najmanje 4 kune kilogram - kaže Mataga i dodaje da bi to značilo da bi realno na policama trgovačkih lanaca kilogram mandarina mogao stajati od 8 do 10 kuna kilogram.

Iz konzultantske tvrtke Smarter dodaju da se očekuje dobra kvaliteta plodova. "Kako bi se održala stabilnost tržišta, proizvođači, vodeći otkupljivači te udruge poljoprivrednika ovih su dana već započeli i prve razgovore oko otkupne cijene. Kako se neslužbeno doznaje, otkupna cijena u najvećoj mjeri će ovisiti o vremenskim prilika tijekom berbe i ukupnom urodu te bi se ove godine trebala kretati u višegodišnjem prosjeku i njome bi trebali biti zadovoljni svi u lancu. Najveći problem kod stabilne otkupne cijene mandarina je golemo sivo tržište koje se procjenjuje i do 20 posto, a koje izaziva poremećaje na tržištu, navode iz Smartera.
- Budući da je kroz EU regulativu moguće iskoristiti dopuštene mehanizme, Hrvatska bi trebala pronaći način da se formira višegodišnja prosječna ili čak zaštitna cijena, kako bi se tržište u idućim godinama stabiliziralo i okrenulo kvalitetnijem otkupu i izvozu - procjena je Hrvatske voćarske zajednice.


S obzirom na manji ovogodišnji urod, bitno je da svi dionici osiguraju dobru suradnju da ne dođe do zastoja u prodaji i snižavanja cijena u lancu prodaje. Ove godine zato su već otvoreni razgovori između Hrvatske voćarske zajednice, Hrvatske poljoprivredne komore i otkupljivača, među kojima predvodi vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije Enna Fruit.


Iz Hrvatske voćarske zajednice naglašavaju da je potrebno da Hrvatska zbog koronakrize ima posebno uređeno tržište, stabilnost tijekom otkupa te siguran plasman. Jedan od problema kod otkupa mandarine je trčanje za cijenom, što je karakteristika i svih drugih proizvodnji. Naime, proizvođači u želji da postignu bolju otkupnu cijenu prije sezone i optimalnih rokova berbe kreću s berbom nedozrelih plodova koji kao takvi završe na tržištu i ruše ugled proizvodnji kod potrošača. "Koronakriza je učinila svoje, pa se očekuje i veća potražnja za agrumima, među kojima je i mandarina, zbog čega očekujemo da ćemo ove godine povećati izvoz, a već smo u kontaktu i s kupcima s novih tržišta", potvrđuju i iz tvrtke Enna Fruit.

Zdenka Rupčić

Dio mandarina na crnom je tržištu
Hrvatska je lani ostvarila urod od 40.000 tona s tim da je dosta mandarina plasirano kroz crno tržište, što, kako navode iz Smartera, nije dobro ni za proizvođače ni državu. “U sezoni dozrijevanja i berbe neretvanske mandarine (od kraja rujna do kraja prosinca) hrvatsko tržište prosječno konzumira 15.000 tona neretvanske mandarine, a ostatak se izvozi i tu je uloga organizatora, zbog jako usitnjene proizvodnje, nezamjenjiva. Danas se mandarina u dolini Neretve proizvodi na 2.200 ha, i to na prosječno malim površinama” ističu iz Smartera.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike