Kultura
“PIZZERIA EUROPA” ROMAN JE CESTE

Žarku Jovanovskom pripalo 100.000 kn
Objavljeno 15. rujna, 2020.
U Perivoju Guvernerove palače - Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka počeo je Vrisak, 13. sajam knjiga i festival autora. Nakon službenog otvorenja održana je i svečana dodjela V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koju je dobio zagrebački underground pjesnik, slam-izvođač, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski. Njegova Pizzeria Europa roman je ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita.

Žiri - Zoran Ferić (predsjednik), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, za roman je rekao da je "vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestog je dječaka s finim manirama - lako ga je voljeti".

Dosadašnji dobitnici od 2002. do 2019. bili su Josip Mlakić (Živi i mrtvi), Marinko Koščec (Wonderland) i Jelena Marković (Escajg za teletinu), Davor Špišić (Koljivo), Nura Bazdulj Hubijar (Kad je bio juli), Hrvoje Šalković (Pravi se da ovo nisi vidio), Svjetlana Gjoni (Nula nemo), Predrag Crnković (Beograd za pokojnike), Dragan Pavelić (Proljeće u Karolinentalu), Aleksandar Novaković (Vođa), Ankica Tomić (Naročito ljeti), Ivica Prtenjača (Brdo), Marina Vujčić (Susjed), Lada Vukić (Specijalna potreba) i Ivica Ivanišević (Knjiga žalbe), Marina Šur Puhlovski (Divljakuša) te Olja Knežević (Katarina, Velika i Mala). N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike