Ekonomija
POČINJE POPIS POLJOPRIVREDE 2020.

Đakovačka studentica: Zarada je do 10.000 kn
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Popisivači su većinom studenati, nezaposleni, umirovljeni. U prosjeku, trebaju obići 100 OPG-ova. Za ispunjeni listić 93 kn

Nakon 13 godina od prethodnog, u ponedjeljak, 14. rujna, počinje Popis poljoprivrede 2020 i trajat će do 14. listopada. U tih mjesec dana popisivači, njih 1.697, trebaju 'kapilarno skenirati' sliku poljoprivrede na terenu, odnosno OPG-ove.


Iz Kabineta glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku (DZS), na javni poziv zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za sudjelovanje u Popisu u svojstvu popisivača koji je Zavod uputio u lipnju, prijavljen je potreban broj kandidata.

Pričuvni popisivači

- U svakoj županiji postoji i lista pričuvnih popisivača za slučaj da neki od popisivača u međuvremenu odustanu od sudjelovanja u Popisu. Broj pričuvnih popisivača razlikuje se od županije do županije, dodaju u DZS-u. Za ispunjeni anketni listić popisivač dobiva naknadu od 93, a za neispunjeni 18 kuna.


Za Popsi na području Osječko-baranjske županije potrebno je 120 popisivača i svi su riješeni odmah, no bilo je pojedinih popisnih centara gdje je javni poziv za popisivače ponovljen, poput onog u Punitovcima. Općinska načelnica Jasna Matković kaže da su za to područje potrebna 4 popisivača, a obići će OPG-ove u Punitovcima s Krndijom, Josipovcu Punitovačkom, Jurjevcu i Gorjanima. - Ponovivši poziv, osigurali smo sva 4 popisivača, a to su studenti, nezaposleni i sl., pa i s VSS-om, dodaje Matković. - Razlilčita je struktura zainteresiranih kandidata za Popis, ali možemo reći da je najviše studenata, nezaposlenih i umirovljenika, dodaju u DZS-u. Potvrđuje to i primjer studentice iz Đakova čije se obaveze na fakultetu neće 'poklopiti' s Popisom; u njenom slučaju počinju 15. listopada, a Popis završava dan ranije.


- Studentica sam četvrte godine i dobro će mi doći zarađeni novac za iduću akademsku godinu. Očekujem da bih mogla zaraditi do 10.000 kuna bude li sve teklo prema planu. Lijep je to novac, ne samo za nas studente, nego i druge u samo mjesec dana. Dobila sam popis od 100 ispitanika s područja Đakova, a koje treba posjetiti i popisati u mjesec dana. Pokušat ću si osmisliti raspored kako bi i njima i sebi olakšala posao, kaže studentica iz Đakova.


- Odabrani popisivači moraju od 14. rujna do 14. listopada obići unaprijed određeni broj OPG-ova, a njihov broj ovisi o broju OPG-ova na određenom području i broju popisivača koji sudjeluju u Popisu u pojedinoj županiji. U prosjeku popisivač treba obići oko 100 OPG-ova, dodaju u DZS-u. Popisivače čeka obiman i zahtjevan posao kako bi se dobila što cjelovitija slika poljoprivrede koja je od zadnjeg Popisa, 2003,. godine, umnogome promijenjena i to nabolje.
Slika nabolje

Jer, ona je pomlađena, obrazovanija, unaprijeđenom infrastrukturom, mehanizacijom, napose činjenicom da je hrvatska poljoprivreda od 1. srpnja 2013. dio poljoprivrede EU i njezinog tržišta od 0,5 milijarde potrošača, a time može računati i na mjere Programa ruralnog razvoja (PRR). Tako je upravo pri isteku aktualno programsko, financijsko razdoblje 2014. -2020. U tom razdoblju PRR-a hrvatski poljoprivrednici najviše su povlačili Mjeru 4 Ulaganja u fizičku imovinu. No, u tih 13 godina domaći agrar nije se značajnije pomaknuo kada je riječ o nekim dežurnim boljkama kao što je, npr., raspolaganje državnom zemljom, a što je vidljivo i na aktualnom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. jer raspisivanje javnih natječaja za državne hektare prema njemu, a gdje je taj posao vraćen lokalnim samoupravama, nije masovno zaživjelo niti do danas. Dežurna boljka je i sektor mlijeka koji već čitavo desetljeće bilježi stalni strmi pad brojki.


Od 2013., Europska unija izdašno daje, razgranat je sustav potpora, ali i nedvosmisleno zahtijeva, a po modelu da se njenim davanjem korisnika njenog novca potiče da i sam ulaže na dobiveno.


Popis iz 2003. prvi je samostalni Popis poljoprivrede u RH od njezina osnutka. Za razliku od tog, Popis 2020. zbiva se u uvjetima epidemije COVID-a 19, pa će proteći uz maske i dezinficijense.
Suzana Župan
Ispitaniku 10 skupina pitanja
Kako ističu u Kabinetu glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku, osobni intervju odnosno elektronički obrazac sastoji se od nekoliko zaokruženih skupina pitanja, ukupno 10, i teško je odrediti vrijeme trajanja intervjua jer ono ovisi o poljoprivrednoj aktivnosti kojom se ispitanik bavi. Intervju će duže trajati ukoliko ispitanik ima i oranice i stoku, kraće ako raspolaže s pčelinjim zajednicama koje drži radi proizvodnje meda. -Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, u pravilu, ne trebaju odgovarati na sva pitanja, kažu u DZS-u.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike