Regija
PROJEKT ZA 4 MILIJUNA KUNA

Geotermalnim istraživanjima do ulagača i razvoja
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Procjena geotermalnog potencijala provest će se za područje Virovitice, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice

Nije nepoznanica da ispod našeg područja ima geotermalnih izvora. Dokaz za to su Daruvarske toplice, ali i mađarski Barcs te Szentlőrinc, gdje se velik dio grada grije toplom vodom iz geotermalnih izvora. Tvrdi se kako je na tom vrelovodnom pravcu i Virovitičko-podravska županija. Kako bi se to provjerilo, održana je početna konferencija projekta "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije", za što je Županiji, kao nositelju projekta, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., dodijeljeno nepovratnih 3.350.502,35 kuna. Projekt je težak 3.941.767,50 kuna, s tim što EU sufinancira 85, a Županija 15 posto iznosa.

Županija će provesti istraživanje geotermalnog potencijala kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije, a što će mogućiti preduvjete za pripremu strateških projekata regionalnog razvoja. Na području Virovitice, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice provest će se istraživanja za procjenu geotermalnog potencijala i mogućnosti korištenja geotermalne energije za proizvodnju električne energije, toplinarstvo, u poljoprivredne i brojne druge svrhe.

– Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II., kojim su slavonske županije dobile po deset milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za one projekte koji će se prijavljivati u idućem financijskom razdoblju. Jedan od projekata je ovaj, kojim ćemo dobiti podlogu i saznanja za buduće bušotine. Time se otvara mogućnost ulaganja i u poljoprivredu kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju, kao i za razvoj turizma. Ovo će privući i investitore, jer često je pitanje koje oni postavljaju kako će se njihova investicija opskrbljivati energijom, a geotermalna je danas jedna od najekonomičnijih. Nedavno smo imali početnu konferenciju za sušionicu povrća, a upravo bi toplinska energija kroz geotermalne izvore ovom projektu dala dodatnu dozu konkurentnosti, jer se radi o jeftinoj energiji koja bi se mogla koristiti u procesu proizvodnje – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Grijanje zgrada i iskorištavanje geotermalne energije u procesu dobivanja električne energije glavni su, ali ne i jedini načini iskorištavanja te energije. Predloženi istražni prostori, na području Virovitice, Nove Bukovice, Slatine i Orahovice, odabrani su kao najpogodniji za procjenu geotermalnog potencijala. Projektom će se poboljšati zdravlje i kvaliteta života, omogućiti energija i održivost okoliša, sigurnost, obrazovanje i regionalna infrastruktura – ustvrdila je Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e i voditeljica projekta.

Dijana Stanić Rešicki
Istražni prostor Virovitica – Vojarna
Projekt će se provoditi do 15. studenog 2023., a u sklopu njega izradit će se i potrebna dokumentacija za provedbu geotermalnog projekta na istražnom prostoru Virovitica – Vojarna. Naime, izradit će se dokumentacija za izradu istražne bušotine i provedbu hidrodinamičkih mjerenja i proizvodnog ispitivanja koja će provesti Grad Virovitica kao suradnik u provedbi projekta te će za izradu istražne bušotine osigurati potreban novac u gradskom proračunu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike