Zdravlje
“GRAVELMAN ZAGREB 2020.” 20. RUJNA SA STARTOM I CILJEM NA ZAGREBAČKOM BUNDEKU

Nova biciklistička utrka humanitarnog karaktera s Crvenim Nosovima, duga 100 km
Objavljeno 14. rujna, 2020.

Biciklistička utrka "Gravelman Zagreb 2020." nova je biciklistička utrka humanitarnog karaktera, duga 100 km, a održat će se 20. rujna sa startom i ciljem na zagrebačkom Bundeku.

Projekt je proizišao iz tima Segment21, koji je ove godine već organizirao dva vrlo zanimljiva i posjećena brdskobiciklistička maratona - "xcm Occupy Samobor" i "The Capital" u PP Medvednica. Ovaj put napravljen je odmak od klasičnog brdskog biciklizma ka gravelu - novoj grani biciklizma, koja u posljednje vrijeme okuplja sve veći broj pobornika. Osim što zadržava postojeće ljubitelje ovog sporta, gravel privlači i nove rekreativce, koji se ne mogu oduprijeti prednostima koje pruža vožnja u prirodi, a uključuje i cestovne bicikliste, koji polako otkrivaju prednosti off road vožnje.

Nije zahtjevno
Gravel je u direktom prijevodu s engleskog šljunak, a i to je, uz asfalt, podloga po kojoj se vozi - dakle, tehnički nije zahtjevno. Međutim, gravel je svoju popularnost stekao više karakterom vožnje i vraćanjem nekadašnjim vožnjama, s kojima smo svi počeli.

Današnji bicikli usko su specijalizirani za određene discipline, a gravel-bicikli su baš ono što smo nekada imali kao djeca - jedan bicikl za sve pustolovine -makadamske putove, cestu, dobro ugažene zemljane putove i sve između. U takvim vožnjama dan je mirisao na pustolovinu jer nikada nismo znali gdje ćemo završiti, koliko kilometara ćemo napraviti i kada ćemo se vratiti - baš taj nesputani osjećaj učinio je gravel izrazito popularnim u posljednjih nekoliko godina.

Kako bi utrku približili široj populaciji, jer je ona uistinu najbolja platforma za sve koji žele otići na vožnju, a ne znaju kamo, kada i kako - ili samo ne žele ići sami - ekipa iz Segment21 preokrenula je već uvriježeni koncept, gdje se natjecatelji utrkuju jedni protiv drugih, i izmislila potjeru. Pravila su jednostavna - na "Gravelmanu" svi natjecatelji startaju istovremeno, a s vremenskim odmakom za njima kreće i ekipa lovaca (potjere), čiji je zadatak prestići što više natjecatelja, a zadatak je natjecatelja doći na cilj ispred vozača potjere ne bi li si osigurali status Gravelmana. Svi koje potjera sustigne mogu nastaviti vožnju, ali pri ulasku u cilj imaju status Finishera, a ne Gravelmana. Najveći je poticaj u što bržem prevaljivanju tih 100 km činjenica da za svaki prestignuti kilometar potjere Segment21 donira 1 kunu udruzi Crveni Nosovi, koja ljudima u teškim i kriznim situacijama želi vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Bijeg od potjere
Da bi utrka bila još originalnija, možda će vam izazovnije biti bježati od potjere koju čine naše sportske zvijezde, pa će vas tako pokušavati prestići veslački olimpijski pobjednici - braća Sinković, zatim poznati hrvatski biciklist Filip Kvasinate, biciklistica, triatlonka, trail trkačica i pobjednica na Europskom prvenstvu WUCA 2019. - biciklističke utrke na 12 h s odvezenih 430 km - Maja Marukić, a ostala imena lovaca objavljivat će se svakih pet dana do utrke. Kažu da je u dobrom društvu sve lakše, stoga utrku podržavaju i poznata lica iz showbiza poput Renea Bitorajca, Saše Bunete, Marija Valentića i Vedrana Mlikote, a ni naša najuspješnija atletičarka Sandra Perković nije odoljela okušati se u ovom izazovu. Svi oni znojit će se zajedno s vama i pokušati pobjeći potjeri ne bi li, osim osobnog zadovoljstva, izmamili i što više osmijeha na lica potrebitih. Stoga budite dio cjelodnevne vožnje za Crvene Nosove popraćene poslijepodnevnim druženjem uz odličnu glazbu, no ne zaboravite na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
Jasminka Knežević
Svi natjecatelji startaju istovremeno, a s vremenskim odmakom za njima kreće i ekipa lovaca
Najčitanije iz rubrike