Kultura
ANTUN SMAJIĆ ZAVIRIO JE U GOTOVO SVAKI KUTAK VINKOVACA

Volim fotografirati, i nikada me nije bilo strah
Objavljeno 12. rujna, 2020.

VINKOVCI - Iako je riječ o samo manjem dijelu bogate zbirke ratnih fotografija Antuna Smajića, na izložbi u vinkovačkoj Galeriji fotografija "Meraja" izložen je iznimno velik broj fotografija, uz koje su se Vinkovčani nakratko vratili u dane Domovinskog rata, kada je grad bio pod kišom granata. Mnogo je toga zabilježio fotoaparat Antuna Smajića, svaka fotografija ima svoju priču, pa izložbu Vinkovci ‘91. treba pogledati u više navrata.

- Volim fotografirati, i nikada me nije bilo strah, sve što sam fotografirao obišao sam biciklom. Cijeli život fotkam, od svog prvog odlaska na more. Kad je došao rat, propala je tvrtka u kojoj sam radio, i ostao sam bez posla. Mogao sam slobodno fotografirati. Nema potrebe objašnjavati, jer ove fotografije govore sve. Ovu izložbu radim za Vinkovčane, nitko od njih ne želi da sva ta događanja odu u zaborav - rekao je autor izložbe, koju je spomenarom grada nazvao Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci. Podnaslovljena Važne fotografije hrabrih ljudi, prikazuje gotovo svaki kutak grada.


- Antun Smajić - Smajo, kako ga mi od milja zovemo, dobri je duh vinkovačke fotografije, osoba je koju krase brojne vrline. Ovo je prva njegova samostalna izložba i bio bih sretniji da su motivi drukčiji, jer je on bio mnogo kreativniji do 90-ih, pionir je filma i amaterskog filma, svestrani kreativac koji se pokazao u brojnim disciplinama, a najmanje u fotografiji - naglasio je Bota.


Posebno je bilo zanimljivo prolazeći kroz izložbu gledati ljude kako evociraju uspomene na ratne dane. Među njima je bio i Luka Kraljević, svjedok vremena koji je, pogledavši fotografiju, ostao iznenađen. Na jednoj fotografiji on kao šestogodišnjak sjedi na kasetnoj bombi u pratnji svog psića. Sve je to zabilježio Antun Smajić.

- Sjećam se tih vremena, pomiješanih osjećaja, odrastanja u Vinkovcima tijekom Domovinskog rata. Iznenađen sam izložbom Antuna Smajić. Došao sam pogledati fotografije iz tog vremena i na jednoj prepoznao sebe. Bio sam ispred nebodera kad me Smajić zamolio da me fotografira. Drago mi je da sam ga upoznao. Teško je bilo tih dana, tri tjedna nismo izišli iz podruma. Kada je bilo "mirno", mi klinci smo skupljali gelere. Smajić je tada naišao i, eto, trajne uspomene na djetinjstvo i Domovinski rat - rekao je Kraljević.
Na otvorenju, uz autora Antuna Smajića, predsjednika Fotokluba Vinkovci Dražena Bote, govorili su Zvonimir Tanocki, vinkovački fotograf i dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, koji je ujedno i otvorio izložbu. Svečanosti je nazočila i Marija Liščić-Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca. M. Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike