Magazin
VIRGINIJUS SINKEVIČIUS, POVJERENIK EK-a ZA OKOLIŠ, OCEANE I RIBARSTVO

Ne spašavamo samo ekosustave, nego i živote ljudi
Objavljeno 12. rujna, 2020.

Onečišćenje zraka i zagađenje bukom, učinci klimatskih promjena, kao što su toplinski valovi, kao i izloženost opasnim kemikalijama, uzroci su lošeg zdravlja u Europi. Prema opsežnoj procjeni stanja zdravlja i okoliša koju je nedavno objavila Europska agencija za okoliš (EEA), 13 % smrtnih slučajeva može se povezati s lošom kvalitetom okoliša. Poboljšanje zdravlja i dobrobiti europskih građana važnije je nego ikad, a pozornost je trenutačno usmjerena na borbu protiv pandemije bolesti COVID-19. Ta pandemija očit je primjer složenih veza između okoliša, naših socijalnih sustava i našega zdravlja.

U izvješću koje je EEA dala na uvod javnosti, navodi se kako socijalna deprivacija, nezdravo ponašanje i promjene demografskih trendova u Europi utječu na zdravlje okoliša, pri čemu su najviše pogođene najranjivije osobe:

- Postoji jasna veza između stanja okoliša i zdravlja našeg stanovništva. Svatko mora shvatiti da brigom o Zemlji ne spašavamo samo ekosustave, nego i živote, posebice onih koji su najranjiviji. Europska unija odlučno slijedi taj pristup, a uz novu Strategiju o bioraznolikosti, Akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo i druge inicijative za buduća razdoblja na dobrom je putu prema stvaranju otpornije i zdravije Europe za njezine građane i sve ostale - rekao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Oglasila se i Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, koja kaže:

- COVID-19 još je jedan znak za uzbunu koji je u nama naglo probudio svijest o odnosu između ekosustava i zdravlja te o potrebi da se suočimo s činjenicama: naš način života, potrošnje i proizvodnje šteti klimi i negativno utječe na naše zdravlje. Od strategije „Od polja do stola”, usmjerene održivoj proizvodnji zdrave hrane, do budućeg europskog plana za borbu protiv raka, snažno smo se obvezali štititi zdravlje naših građana i našeg planeta”.

Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e, također naglašava složenost situacije i nužnost brzog pronalaženje dugoročnih rješenja:

- Iako vidimo poboljšanja u pogledu stanja okoliša u Europi i jasnu usmjerenost na održivu budućnost u Zelenom planu, u izvješću se ističe kako su potrebne snažne mjere za zaštitu najranjivijih osoba u našem društvu, jer siromaštvo često prate život u lošim okolišnim uvjetima i loše zdravlje. Rješavanje problema koji proizlaze iz te povezanosti mora biti dio integriranog pristupa usmjerenog višem stupnju uključivosti i održivosti u Europi”, rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e. (EK/DJ)
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike