Tehno
PROJEKT "IT OBRAZOVANJE ZA SIGURNIJE SUTRA"

Učilište Algebra omogućuje zainteresiranim građanima besplatnu edukaciju
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Algebra krajem rujna i početkom listopada nastavlja s provedbom projekta "IT obrazovanje za sigurnije sutra", projekt u cijelosti financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda radi poboljšanja zapošljivosti, odnosno konkurentnosti na tržištu rada, kako onima koji traže bolje mogućnosti u razvoju karijere, tako i onima koji traže zaposlenje.


Riječ je o jedinstvenoj prilici besplatnog stjecanja dodatnih digitalnih vještina i relevantnih industrijskih certifikata s područja računarstva i informatike, a kojom se pojedincima otvaraju mogućnosti zapošljavanja na atraktivnim radnim mjestima u Hrvatskoj, ili šire. Dosad je kroz projekt obrazovano više od 200 polaznika, od čega najviše dugotrajno nezaposlenih osoba s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, no također i uz višestruko veći broj potencijalno zainteresiranih osoba koje su željele sudjelovati u ovoj vrsti edukacije, čime se dokazuje opravdanost i potreba za ovakvim projektima.


Projekt "IT obrazovanje za sigurnije sutra" traje do siječnja 2021., i omogućio je zainteresiranim potpuno besplatno pohađanje jednosemestralnih programa obrazovanja za digitalna zanimanja. Za projekt se mogu prijaviti pojedinci stariji od 34 godine koji su nezaposleni dulje od godinu dana, a imaju završenu najviše srednju školu, zaposleni i nezaposleni između 15 i 34 godine, sa završenom osnovnom školom te zaposleni ili nezaposleni koji imaju završenu jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu.


U ovom trenutku otvoreni su upisi za program „ECDL specijalist“ te za program „Računalni operater“. Programi su dostupni u jutarnjem ili poslijepodnevnom terminu, nastava će se održavati u potpunosti online, tako da je dostupna svim građanima Hrvatske, a ovisno o odabranoj grupi, početak obrazovanja je 28. rujna, odnosno 5. listopada.


„Prelazak na online pokazao se kao iznimno dobra odluka, a tijekom lockdowna interes za uključivanje u edukacije je bio najveći. Ljudi su ipak prepoznali izolaciju kao priliku za osobni razvoj, što nam je posebno drago. Dodatna važna prednost prelaska na online je i u tome što smo time omogućili dugotrajno nezaposlenima iz cijele Hrvatske da se uključuju u besplatne edukacije, pa čak i onima iz najzabačenijih ruralnih dijelova. Nove digitalne vještine i specijalizirana IT znanja stečena kroz ovaj projekt znatno će unaprijediti njihove pozicije na tržištu rada“, naglasila je Martina Bašić, voditeljica ovoga projekta u Algebri.


Pojedinci koji se prijave i budu odabrani za pohađanje online programa obrazovanja za Računalne operatere morat će osigurati svoje računalo i internetsku vezu te će predavanja pratiti u virtualnim učionicama. Uz nastavu, svi će polaznici dobiti slušalice, mikrofone, kao i vrhunske priručnike u tiskanom formatu. M.R.
Najčitanije iz rubrike