Sport
VAL PROMJENA ZAHVATIO GRADSKI VRT

Iz NK Osijek odlaze Alen Petrović i Marin Skender
Objavljeno 9. rujna, 2020.
U redove bijelo-plavih trebao bi stići novi stoper, navodno iz Španjolske

Nenad Bjelica krenuo je jako otkako je prije pet dana ustoličen za novog trenera NK Osijek. S obzirom na maksimalne ovlasti koje je dobio na planu sportske politike kluba krenuli su i prvi veliki zahvati u tom polju.

Ne samo u pitanju igračkog kadra nego i u klupskoj sportskoj logistici. Naime, iako još iz kluba nije službeno potvrđeno, sasvim je izvjesno kako će ga napustiti dosadašnji sportski direktor Alen Petrović i glavni skaut Marin Skender. Očito je kako su se mađarski vlasnici odlučili pomesti većinu kadra kojeg je u vrijeme svoje vladavine instalirao donedavni predsjednik Ivan Meštrović.

Nova era
Nakon četiri godine u kojima je NK Osijek prolazio kroz tranzicijsko razdoblje vlasnici su očito zaključili kako je vrijeme za potpuni zaokret u klupskoj politici. Razvoj i "projekti" više neće biti u prvom planu, nego je prioritet postao lov na trofeje. Bjelica je dobio sasvim otvorene ruke kada je u pitanju cjelokupna sportska politika, pa i ne iznenađuje rasplet u kojem su ljudi koji su dosad o tome vodili brigu postali suvišni. Bjeličin dolazak označio je okretanje nove stranice na svim poljima sportske politike, ali i ambicija, o čemu svjedoče i njegovi prvi potezi. Dosad je klub uglavnom dovodio igrače koji su kapital za budućnost i kroz koje se gledala mogućnost zarade kroz eventualne buduće transfere. Već prvi Bjeličini potezi na tom planu pokazali su kako se to mijenja. Mario Jurčević, 25-godišnji slovenski lijevi bek, trebao bi biti prva akvizicija, vode se pregovori s poljskim prvoligašem Zaglebijeom oko još jednog Slovenca Damjana Bohara. Riječ je od 28-godišnjem lijevom krilu koje uživa veliki ugled u Poljskoj. Ako se samo pogledaju godine tih igrača, posve je jasno na što Bjelica cilja. Bira iskusne igrače s kojima će moći krenuti u lov na ono što je obećao prilikom inauguracije - trofeje. U biti obje te pozicije nisu duplo pokrivene u ovom trenutku. Uz to do kraja ovog prijelaznog roka ne treba očekivati nekakve posebne bombe jer je Bjelica na raspolaganje dobio milijun eura za pojačanja. Osječki klub već je dosad potrošio i više od toga na otkupe ugovora Igora Silve i Merveila Ndockyta, a recimo samo za Bohara Zaglebie želi 800.000 eura odštete.

Inače, kad smo već kod pojačanja, već se glasno priča o dolasku stopera, navodno iz Španjolske. Taj transfer potaknuo je priče o mogućem odlasku Mileta Škorića ili Ante Majstorovića.


Stiže stoper
Novi stoper će doći, ali ni jedan od dva trenutačno prva izbora za tu poziciju sigurno neće otići prije utakmice s Baselom. Ako se prođe Švicarce, možda se odlazak uopće neće dogoditi jer Bjelica je sam naglasio kako mu je jedan od ciljeva ulazak u skupine Europske lige. Teško da će "kopati" po obrani dok je Osijek živ na europskoj sceni. Uglavnom, još i dok nije preuzeo kormilo bijelo-plavih krenule su brojne priče o igračima koje će Bjelica dovesti sa sobom. Nije tajna kako uživa povjerenje mnogih igrača koje je trenirao, ali većina njih Osijeku u ovom trenutku jednostavno nije dostupna ili se ne uklapa u Bjeličine planove.

- Želim igrače koji su gladni uspjeha i napretka. Drugi me ne zanimaju - rekao nam je trener NK Osijek.

Spominjala su se i zvučna imena poput Marka Pjace, Marija Šituma ili Endrija Cekicija, ali...

- Ni jedan od tih igrača trenutačno nije u mom fokusu zbog raznih razloga - otkrio je Bjelica.

Njegov drugi povratak u Gradski vrt bez dvojbe je uzburkao strasti i NK Osijek opet gurnuo u sam vrh gradskih priča.

Dalibor Keler
ČOHAR JOŠ JEDNO NOVO IME
Promjene u klupskoj logistici nisu zahvatile samo sportski dio nego su i šire. Naime, prokuristom je imenovan Vladimir Čohar. Riječ je o čovjeku koji ima iskustva u nogometu jer je obnašao dužnost direktora NK Rijeka kada je klub s Kvarnera postao prvak Hrvatske. Čohareva bi uloga trebala biti nešto kao funkcija izvršnog dopredsjednika koji će operativno provoditi odluke klupskih vlasnika i biti čovjek od povjerenja vlasniku Lörinzu Meszarosu i predsjedniku Uprave Ferencu Sakalju.
Najčitanije iz rubrike