Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI

Kruška jača imunitet, protiv gripe i prehlade
Objavljeno 7. rujna, 2020.
Kruška se preporučuje i tijekom dijete i kada želite skinuti višak kilograma

Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a rijetko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške odličan je za novorođenčad, jer je blagog okusa, a zdrav.

Antioksidativno djelovanje kruške ojačat će vaš imunološki sustav. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, posebice kada je sezona gripe i prehlade. Kruška je odlična za jačanje imuniteta. Bogata je antioksidansima koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Sadrži vitamine i minerale koji će pomoći tijelu da se obrani od gripe i prehlade. Sok od svježe iscijeđene kruške smanjit će visoku tjelesnu temperaturu.

Američki znanstvenici ustanovili su da kruške reguliraju razinu šećera u krvi i sprječavaju nastanak otpornosti na inzulin. Kruške mogu biti raznih boja, i sve su zdrave. Ipak, znanstvenici ističu da crvene kruške sadrže antocijanin koji smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tijekom dijete i u razdoblju kada želite skinuti višak kilograma. Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14), i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa i niskog kalorijskog punjenja. Dugotrajno će vas zasititi i tijelu priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina. Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma. Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) - snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice.

Kruška (Pirus communis L.) je podrijetlom iz Male Azije, udomaćila se u Perziji, a iz Perzije je stigla u Europu. Uzgajala se još u staroj Grčkoj, a spominje se i u Ilijadi i Odiseji. Stari Rimljani je konzerviraju i prerađuju u marmeladu, a poznavali su više od 200 sorti krušaka. Plinije u 1. st.n.e. spominje 36 odlika kruške. U pučkoj medicini kruška se slabo koristi, jer ima premalo ljekovitih sastojaka, ponajprije arbutina u listovima, za razliku od listova borovnice, brusnice, medvjeđega grožđa, u kojima ga je mnogo više, pa se i više koristi. Od krušaka se priprema poznata i cijenjena rakija viljamovka te liker kruškovac, a također džemovi i marmelade. Zapadna pučka medicina krušku koristi za liječenje katara i visoke temperature te za relaksiranje živčanog sustava. Listovi se koriste za pojačano izlučivanje mokraće te za istjerivanje pijeska i kamenaca iz mjehura i bubrega, u liječenju bolesti optoka krvi i bubrega, jer kalij smanjuje otekline prouzročene vodenom bolešću, za relaksiranje živčanog sustava, protiv dječjih proljeva, protiv oboljenja kože, kao što je herpes zoster. Mladi pupovi i listovi kruške vrlo su dobro sredstvo za liječenje katara mjehura i bubrega, kao i protiv noćnog mokrenja. Ljekovitost kruške pomaže u liječenju HIV pozitivnih osoba, jer jača imunološki sustav.

Kruške se uzgajaju na plantažama i u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama. Beremo pupoljke, list, koru mladih grana, cvijet, i plod. List beremo u proljeće i sušimo na toplom mjestu u hladu, a od ploda se pripremaju razni pripravci, od soka i rakije do marmelade.

Po svojoj konstituciji mogu podnijeti i zamrzavanje na minus 20 °C. Potrebno je prethodno kruške lagano oprati u otopini sode bikarbone i osušiti, narezati na četvrtine. Stavljaju se u vrećice za zamrzavanje i mogu održati svoju svježinu do tri mjeseca.

Takve kruške možemo koristiti za pripremu slanih i slatkih jela.

Tri do četiri kruške na dan smanjuju rizik od degeneracije žute pjege, ili makularne degeneracije, tipičnog oboljenja u starijih osoba. Ovo voće prirodna je zaštita dobrog vida, pa je iskoristite za jelo, ili pripremu ukusnih napitaka i svježe cijeđenih sokova. Za razliku od jabuke, kruška ima više šećera, ali manje kiselina. Kruške se mogu jesti same, ali odlične su u kombinaciji s jakim sirevima, kao što su gorgonzola i parmezan. Izvrstan su dodatak jesenskim i zimskim salatama.
Jasminka Knežević
Kruška
ljekoviti plodovi
Kruška ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli izazvane upalnim procesima
Ne u istoj košari s jabukama
Odaberite čvrste kruške tamnije boje. Ako su kruške pretvrde pustite ih da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju. Jednom kada krušku ogulite ona može stajati nekoliko dana. Kruške pohranite dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, češnjak, kiseli kupus), jer one vrlo lako mogu poprimiti te mirise. Nemojte ju držati u istoj košari s jabukama, jer će mnogo brže sazrijeti.
Sprječava nastanak osteoporoze
Kruške sadrže visoku razinu bora koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i na taj način sprječavaju nastanak osteoporoze. Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije. Kompot od krušaka vrlo je koristan i izvrsna je dijetalna hrana. Pektin je diuretik i ima blago laksativno djelovanje, što će potaknuti rad crijeva i omogućiti pravilno probavljanje hrane.
Kruške u vinu protiv anemije
Kruške u vinu mogu pomoći kod malokrvnosti i anemije. Pripremamo ih tako da 81 suhu krušku složimo u prikladnu posudu i prelijemo laganim crvenim vinom. Ostavimo deset dana na toplome mjestu, nakon čega počinje njihova ljekovita upotreba. Nakon deset dana može se piti i vino, ali kruške ne smiju ostati na suhom. Pije se samo poslijepodne, nikako natašte.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike