Autoglas
SENIORI IZLOŽBA STARIH AUTOMOBILA

Ušminkani oldtimeri oduševili Slatinčane
Objavljeno 1. rujna, 2020.
Ivan Peršić iz Našica, član je kluba 21 godinu, ima Fort T iz 1911. godine, i to je najstariji automobil u našičkom klubu

Grad Slatina i Turistička zajednica organizirali su u povodu Dana grada u Parku 136. slatinske brigade, na prostoru ispred zgrade Gradske uprave, izložbu oldtimer vozila. Svoje stare metalne ljubimce, sve odreda dotjerane i ušminkane, dovezli su članovi u istočnoj Hrvatskoj iz kako najstarijega Oldtimer kluba Našice, tako i iz najmlađega Oldtimer kluba Virovitica. Izložba je pobudila veliko zanimanje i oduševila Slatinčane.

Predsjednik OTK Našice Franjo Hofer kaže da njegov klub u Slatini ostvaruje jako dobru suradnju s Gradom i sa slatinskim obrtnicima, tako da su članovi kluba već šesti put na različitim manifestacijama u Slatini.


Skup sport
- Došli smo s dvadesetak automobila, a među šezdesetak članova kluba imamo i članove iz Slatine, pa i gradonačelnik Ostrošić naš je član. Naši članovi imaju oko 300 vozila, neka su u štagljevima, neka su registrirana, a neka još u stanju restauracije. Ivan Peršić iz Našica član je kluba 21 godinu, ima Fort T iz 1911. godine, i to je najstariji automobil u našičkom klubu. OTK Našice osnovan je prije 23 godine i najstariji je takav klub u istočnoj Hrvatskoj. Pomažemo svim ljubiteljima starih automobila koji žele osnovati klub, jer želimo da bude što više klubova, što više članova, i što više druženja.

Predsjednik Hofer kaže da je to skup sport, ali ne mora uvijek biti tako, jer su ‘oldtajmeraši‘ uvijek spremni za međusobnu pomoć razmjenom iskustava i davanjem savjeta, ali i rezervnih dijelova. Na slatinskoj izložbi najveću pozornost posjetitelja privukao je upravo crveni Hoferov MG.


Višemjesečna vožnja
– Imao sam 3000 dolara i odlučio kupiti ovaj raritet. Moj prijatelj je išao u Sacramento, u Kaliforniju, i tamo je našao ovaj MG Moris iz 1971. godine, koji sam platio 2500 dolara. Vozili smo ga u San Francisco na brod i stavili ga u kontejner koji smo platili 8200 dolara. Auto se vozio tri mjeseca do Constanze, pa do Rijeke još mjesec dana, iz Rijeke u Zagreb na carinu, pa u Jelisavac, a onda je uslijedilo godinu i pol dana restauracije. Tako sređeni automobil kod nas ne vrijedi više od 15 tisuća eura, a u zapadnim zemljama možda do 20 tisuća.

S vozačima, starim motorima i automobilima novoutemeljenog Oldtimer kluba Virovitica došao je i predsjednik kluba Tomislav Maloča.


- OTK Virovitica osnovan je 15. lipnja ove godine, a ima 32 člana kojima je zajednički hobi ljubav prema starim vozilima. Za razliku od drugih udruga imamo dosta starih motora, pa smo i njih uključili u klub. Već smo sudjelovali na nekoliko manifestacija izvan Virovitice, a u nedjelju, 6. rujna, u povodu Dana Virovitičko-podravske županije, organiziramo reli plemićkom rutom Virovitica – Kapela Dvor – Suhopolje – Višnjica – Slatina – Orahovica.

Doznajemo da predsjednik Maloča ima Colibri Tomos iz 1975. godine te Wartburga iz 1990. godine, koji je trenutačno u restauraciji. Najstariji auto ima Zdenko Kratofil iz Suhopolja, Ford Taunus iz 1963. godine.

- Drago mi je da u ovom reduciranom izdanju proslave Dana grada možemo reći da smo ipak sastavili jedan lijep program - rekao nam je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

Petar Žarković

IZLOŽBA I DOGODINE
Osim svečane sjednice Gradskog vijeća na Dan grada Slatine, koncerata i najosnovnijeg što smo mogli i što smo smjeli, a pridržavamo se svih epidemioloških uvjeta i savjeta Stožera, ovdje imamo lijepi prikaz starih automobila i motora. Privatno mogu reći da sam godinu dana član OTK Našice, jer sam obiteljski dobio na poklon jednu Bubu iz 1976. godine, prošla je tehnički, registrirana je, pa sam i ja ovdje kao izlagatelj - rekao je gradonačelnik Ostrošić. Zbog velikog zanimanja Slatinčana, izložba će se održati i dogodine.n
300

starih vozila imaju članovi Oldimer kluba Našice
Možda ste propustili...

OPEL STVARANJE AUTOMOBILA BUDUĆNOSTI

Karta za budućnost, stigla je nova Mokka

FILIP ROMIĆ ODLIČNI VOZAČ KARTINGA IZ VIROVITICE

Povratnik na karting stazu prvak Hrvatske

Najčitanije iz rubrike