Svijet
PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI

Đukanović je izgubio, ali se neće predati bez borbe
Objavljeno 31. kolovoza, 2020.

Tri oporbene koalicije imaju većinu u crnogorskom parlamentu, a Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića odlazi s vlasti nakon 30 godina, potvrdilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo nakon gotovo svih prebrojanih glasova.


Državno izborno povjerenstvo je nakon 98.55 posto obrađenih listića objavilo da su oporbene koalicije "Za budućnost Crne Gore“ s 32.52 posto, "Mir je naša nacija“ s 12.55 posto, i "Crno na bijelo“ s 5.57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu.


Dosad vladajuće stranke dobile su 38 mandata - Đukanovićev DPS podržalo je 35.12 posto birača, Socijaldemokrate 4.09 posto, Bošnjačku stranku 3.81 posto, Albansku listu 1.61 posto, a Albansku koaliciju Jednoglasno 1.16 posto. Dva mandata, uz podršku 3.14 posto birača, dobio je SDP Ranka Krivokapića, koji se se 2016. nakon 18 godina razišao s DPS-om i prešao u oporbu.


Nakon što su prvi put na parlamentarnim izborima nastupili u dvije političke grupacije, hrvatske nacionalne stranke, Hrvatska građanska inicijativa s 0,27 posto glasova i Hrvatska reformska stranka 0,13 posto ostale su ispod povlaštenog praga od 0,35 posto.

Slavlje na ulicama


Čelnici triju oporbenih koalicija proglasili su pobjedu i pozvali sve manjinske stranke da im se pridruže u vlasti.


Pristaše oporbe slavile su tijekom noći pobjedu u brojnim gradovima, a u Podgorici su jake policijske snage osiguravale najzačajnije crnogorske institucije. Nakon što je okupljanje završilo, policija se u ponedjeljak rano ujutro povukla. Ozbiljan incident dogodio se u Nikšiću, kada se automobil zabio u oporbene simpatizere koji su na ulicama proslavljali pobjedu. Dvije osobe su teže ozlijeđene i zadržane su u bolnici.


Nakon 30 godina vladanja tijekom kojih je monopolski doslovce posjedovao Crnu Goru i sve državne resurse, vlasnik legalnih institucija i ilegalnih poslova ovaj put nije uspio dobiti više od trećine glasova, i jasno je da se Milo Đukanović politički potrošio.


Da stvar bude gora, DPS nije izgubio od demokratske opozicije nego od Srpske pravoslavne crkve, koja se aktivno uključila u izbore. Sada je očigledno da je DPS podcijenio utjecaj Beograda. I ono glasova što je uspio dobiti, dobio je na kartu straha od prijetnje povratka u zajednicu sa Srbijom iz čijeg se zagrljaja Crna Gora nije nikada do kraja izvukla. Bratski zagrljaj koji lomi kosti pojačan je sveprisutnim ruskim kapitalom u Crnoj Gori i Putinovom vendetom Mili Đukanoviću kojem nikada neće oprostiti što je Crna Gora ušla u NATO. Iako je Đukanović za sve probleme u Crnoj Gori krivio velikosrpsku politiku Beograda, treba reći da je to samo jedan od nepovoljnih faktora za Crnu Goru, ali za većinu problema u zemlji ipak je kriv Milo Đukanović.


Izbori su došli u vrijeme posvemašnje ekonomske krize u Crnoj Gori, pandemije, sukoba sa SPC-om, a korupcija i siromaštvo nisu od jučer. Nakon što je Đukanović izgubio vlast u parlamentu, sam je najavio u postizbornom govoru da neće osporavati legalitet izbora. To za sada uvelike smiruje napetu situaciju u Crnoj Gori koja je trenutačno pod povećalom međunarodne zajednice koja će pozorno pratiti tranziciju vlasti.


No, ne treba zaboraviti da je Đukanović još uvijek aktualni predsjednik Crne Gore, što mu daje mnogo više manevarskog prostora. Da nije to što jest, velika je vjerojatnost da bi se već u izbornoj noći našao u avionu za Cipar, ili neku drugu poreznu oazu, koja nije izbirljiva kada je u pitanju podrijetlo novca bivših autokrata.

Mirna predaja vlasti


Zdravko Krivokapić, nestranački lider oporbenog bloka “Za budućnost Crne Gore”, u svom prvom postizbornom obraćanju najavio je promjene. Sporni zakon koji se tiče crkve bit će povučen. Poradit će se ne antikorupcijskim zakonima, vladu će sastaviti od stručnjaka, a najavljeno je i izjašnjavanje građana kroz referendume o ključnim pitanjima. Krivokapić je najavio da neće biti revanšizma, ali je ipak najavio obračun pravne države s kriminalom.

Crnu Goru zasigurno čeka vruća jesen, jer Milo neće otići bez borbe, što će dodatno zaoštriti ionako polarizirano stanje u toj zemlji. Vlast očekuje ekonomski udar kao posljedicu pandemije i zasigurno opstrukcije iz samog sustava koji je sam Đukanović posložio i kadrovirao. Jedina dobra vijest je što je ipak izvjesna mirna primopredaja vlasti, pa se može reći da je Crna Gora dosegla taj demokratski standard.
Vuk Tešija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike