Regija
NAKON POTRAGE NA INTERNETU

Josip Božičević sam napravio skupljač šljiva
Objavljeno 30. kolovoza, 2020.
OTOK

Samo vlasnici šljivika znaju kakve su muke na jesen kada treba pokupiti šljive i prikupiti mobu za ovaj posao koje malo tko voli, za razliku od, primjerice, pečenja rakije. I Josip Božičević iz Otoka, vlasnik radnje za uokviravanje slika, uzgajivač aronije, lješnjaka i šljiva i već 30 godina slikar poznat po vitrajima, akvarelima, pastelima i uljima s motivima slavonskog zavičaja i autor je ciklusa od 14 vitraja križnog puta postavljenog u crkvi sv. Antuna u Otoku, ima 200 stabala šljiva i uvijek je imao problema oko skupljanja jer sezonce za ovaj posao je danas teško naći. Nekoliko godina je na internetu tražio postoji li kakav stroj za skupljanje šljiva i našao je što je tražio i prema pronađenom modelu sam ga je napravio. Ovogodišnje šljive prvi put skuplja svojim skupljačem šljiva i zadovoljan je njegovim učinkom, ali već je isplanirao kako će ga usavršiti jer je uočio i neke manjkavosti.

- Skupljač šljiva sve je popularniji među vlasnicma malih nasada zbog nedostatka radnika. To pomagalo u skupljanju šljiva zapravo je umanjena kopija prednjeg dijela kombajna za berbu bundeva. Svojim izgledom prepoznatljiv je po valjku s nizom šiljaka, a kotači postavljeni sa svake strane nose ovaj valjak i svatko tko ima volje, strpljenja i nešto alata u stanju si je napraviti ovakav skupljač koji doista može biti učinkovit. Meni je trebalo tjedan dana, ali ne svakodnevnog rada. Koristio sam kotače bicikla, dijelove invalidskih kolica, a konstrukciju sam napravio varenjem željeznih šipki. Bubanj sam napravio od letvica na koje sam izbušio rupice za čavle i za to mi je trebalo najviše vremena. Trebalo je izbušiti 1300 rupica. Skupljač ima i svojih mana, pa tako nije za skupljanje sitnih šljiva već samo krupnijih sorata u koje pripada uglavnom plava šljiva, podloga mora biti ravna i uredno pokošena, a tu je i problem s lišćem koje opada sa stabla – kaže Božičević.

Dodaje kako u Otoku ima nekoliko takvih pomagala koja su ljudi uglavnom sami napravili. Na internetu se skupljači šljiva poput Josipova prodaju za 150 eura. Osim za skupljanje šljiva, moguće je skupljati jabuke i kruške obujma do deset centimetara. Na internetu ima više verzija skupljača, ali kod svih je princip isti – konstrukcija je na kotačima koju guraš, a valjak sa šiljcima skuplja šljive i okrećući se prebacije ih u posudu ispred.

- Poznato je kako plava šljiva ima tvrdu pokožicu te se teže rastvara pa se, prije stavljanja u burad kao pripremu za pečenje šljivovice, mora samljeti. Koristeći skupljač ove godine u svom voćnjaku uvidio sam kako bih ga mogao usavršiti s dodatkom noževa i pogurivača na izlazu s rešetke, odnosno skidača šljiva sa šiljaka, i plan mi je ove zime posvetiti se tom problemu kako bi skupljač bio još učinkovitiji - najavljuje Josip Božičević.

On osim stabala šljiva ima 250 grmova aronije, s kojih prikupi do dvije tone plodova, a ima i 200 stabala lješnjaka.
M.Flego
Roll-in ručni skupljač namijenjen je skupljanju manjih plodova poput lješnjaka, badema, maslina, žirova...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana