Dome slatki dome
UREĐENJE MALIH PROSTORA

Savjet: Kako funkcionalno opremiti garsonijeru
Objavljeno 27. kolovoza, 2020.
Mali prostori uvijek su veliki izazov za dizajnere, dok za vlasnike mogu biti izvor brige.

Pri samom spomenu malog broja stambenih kvadrata, većina pomišlja na zbijenost i nemogućnosti funkcionalne organizacije stambenog prostora. Ponekad to zaista izgleda tako zbog lošeg rasporeda i dimenzija namještaja. No, pravilnim odabirom elemenata za opremu prostora te njihovom dobrom prostornom dispozicijom, mali prostor može pružiti potreban komoditet te ugođaj srazmjeran onome koga pružaju mnogo veći stambeni prostori.

U situaciji ste da razmišljate o uređenju doma i to na praktičan, inovativan i originalan način. Za takav tip uređenja potrebna je inspiracija koja će pokrenuti vašu maštu i omogućiti vam ispoljavanje vlastitih ideja radi što kvalitetnijeg uređenja.

Uspješnost zadovoljavanja potreba uvelike ovisi i o broju članova obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu. Samac, ili tročlana obitelj smještena u 40-ak kvadrata, zasigurno će imati različite zahtjeve, ali najvažnija činjenica je da i ovako mali stan ima potencijal zadovoljiti sve potrebe.

Bitna ideja pri opremanju malog stana je multifunkcionalnost. Poigravanje s namjenama različitih prostorija stvorit će osjećaj dodatnog prostora kojega u stvarnosti zapravo nema. Funkcionalna i maštovita rješenja, rezultirat će stambenim prostorom koji će dnevni boravak prema potrebi pretvarati u spavaonicu, radni prostor ili igraonicu, spavaću sobu u biblioteku ili radni kutak, a kupaonicu u prostor za opuštanje ili praonicu. Ovakvom izmjenom uloga bit će zadovoljene sve potrebe nametnute suvremenim stanovanjem. Multifunkcionalan namještaj, poput kauča na razvlačenje, može biti od velike pomoći u malim prostorima. Razmislite može li se vaš stolić za kavu pretvoriti i u noćni ormarić. Dobivate i prostor za odlaganje: u zatvorenom ormariću možete čuvati posteljinu, knjige i pribor za jelo...

Bitan faktor pri opremanju i postizanju konačnog ugođaja u malom stanu je dimenzija odabranog namještaja. Namještaj sitnijeg formata, poput stolica bez rukohvata, garnitura za sjedenje koje se ne ističu ni masivnošću ni uzorkom tkanine, stolovi i komode u transparentnijoj izvedbi – npr. od stakla te visoki elementi koji će se stopiti s bojom zidova i biti nenametljivi, stvorit će osjećaj prozračnosti u prostoru.

Svjetlije i otvorenije boje učinit će prostor vizualno većim. Materijali pojedinačnih elemenata, a pogotovo kada se radi o jedinstvenom prostoru gdje su kuhinja, boravak, pa čak i spavaonica vizualno povezani, trebaju biti isti kako bi što manje opteretili prostor. Otprilike trećinu života provodimo u krevetu, tako da ima smisla dati prednost svom snu. Pobrinite se da je vaša spavaća soba, bilo da se radi o odvojenoj sobi za spavanje ili dijelu garsonijere, ugodna i privlačna kako biste se mogli probuditi spremni za dan obveza i učenja. Nabavite udoban jastuk koji odgovara vašim navikama spavanja. Prekrivači štite posteljinu i stvaraju lijep, uredan izgled malog stana.

Važno je voditi brigu o odjeći tako da dugo traje i izgleda dobro dok je nosite. Ormar sa šipkom za vješanje i ladicama idealan je, ali rješenje možete potražiti i s komodom i stalkom za odjeću. Velik asortiman predmeta za uređenje uvijek možete pronači u JYSK-u. (promo)

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike