Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: ALLIUM AMPELOPRASUM VAR. PORRUM (L.)

Poriluk snižava krvni tlak, a i prirodni je - antibiotik
Objavljeno 17. kolovoza, 2020.
U starom Rimu je car Neron uveo zakon da se jednom mjesečno jede samo poriluk

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu. Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku. Plinije opisuje dane poriluka u starom Rimu kada je car Neron uveo zakon da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas. Poriluk je pak danas nacionalni simbol Walesa.

Poriluk ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk može narasti i do veličine od pola metra. Podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao.

Energetska i nutritivna vrijednost
Budući da se poriluk nalazi u grupi povrća zajedno s češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje slične karakteristike, ali znatno blaži okus i miris. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. S obzirom na to da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje. Fitokemikalije, često nazvane i fitonutrijenti, biološki su aktivne biljne molekule koje u suradnji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na zdravlje. One imaju sposobnost moduliranja metabolizma organizma te na taj način preveniraju pojavu malignih bolesti. Imaju i zaštitno djelovanje jer učvršćuju i poboljšavaju obrambene mehanizme u organizmu. Poriluk i njegovi srodnici sadrže tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem povrća prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snizuju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snizuju kolesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji organizma, imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja.

Poriluk se može jesti sirov ili kuhan, što ne smanjuje vrijednost fitokemikalija, premda određeni gubitak mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne možemo izbjeći. Da bi se spriječio izraziti gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuhanja, preporučuje se poriluk (kao i ostale vrste povrća) staviti u vruću vodu umjesto u hladnu. Želimo li organizmu pružiti najviše što možemo, raznolika prehrana svakako podrazumijeva dnevni unos od 3 do 5 obroka povrća, što će povremeno uključiti i poriluk, bez obzira na to je li riječ o sirovom ili kuhanom povrću, je li ono svježe, smrznuto ili konzervirano. Jedan obrok povrća čini: 1 šalica sirovog lisnatog povrća; ½ šalice ostalih vrsta povrća (sirovo ili kuhano); ¾ šalice soka od povrća.

Kupovanje i čuvanje
Poriluk možete naći na tržnicama u proljeće i jesen, a pri kupnji poriluka obratite pozornost na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni. Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristi, a ako ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u pretincu za povrće hladnjaka ili na hladnom mjestu nekoliko dana.

U svakodnevnoj prehrani poriluk možete pripremati na različite načine. Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli, i to ne samo kao začin nego kao samostalno povrće. Najčešće se poriluk kuha i poslužuje s dodatkom maslinova ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji s drugim namirnicama, pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i krušnim mrvicama, a može se od njega napraviti i umak za tjesteninu.

Tanja Kvorka
Raznolika prehrana podrazumijeva dnevni unos od 3 do 5 obroka povrća, što će povremeno uključiti i poriluk
Brojne zdravstvene prednosti
Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka. Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvoran je za promuklost, upalu pluća i astmu. Smanjuje količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi. Poboljšava cirkulaciju te pomaže kod arteroskleroze i upale vena. Poboljšava apetit te potiče rad probave i bubrega i pomaže kod bolova u bubrezima i kamenaca.
Eterična ulja, vitamini i minerali
Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C te eterična ulja sa sumporom, koja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potiče i miris poriluka, koji je prilično specifičan. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
Najblaži i najlakše se uzgaja
Od svih vrsta luka poriluk je daleko najblaži po okusu, osim toga nije ljut, nema intenzivan miris i ne izaziva suze u očima. Uz to je bitno što se najlakše uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature zimi. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća. Zato je poriluk važna namirnica posebno u zimskim mjesecima, kada je izbor povrća siromašan, piše magazin “Healthy Living Style”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike