Kultura
U MUZEJU ĐAKOVŠTINE, U POVODU 95 GODINA UDRUGE PČELARA ĐAKOVŠTINE

Otvorena izložba „Zašto je pčela važnija od čovjeka“
Objavljeno 15. kolovoza, 2020.

ĐAKOVO

U okviru Đakovačkog ljeta 2020., te u skladu s protuepidemijskim mjerama, a u povodu 95. obljetnice osnutka Udruge pčelara Đakovštine, u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba „Zašto je pčela važnija od čovjeka“. Izložba je to Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba.

Ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić u uvodu prilikom otvorenja rekao je kako Udruga pčelara Đakovštine i Muzej već 3-4 godine imaju u planu napraviti ovakvu izložbu.

– Njome smo htjeli promovirati udrugu, te ljude i na ovaj način upoznati s ovom problematikom i koliko je pčela važna za prirodni sustav, to više što dosad sličnu izložbu ovdje nismo imali. Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba 2017. godine imao je otvaranje upravo ove izložbe u Zagrebu nakon čega je ona postavljena i u Splitu, Metkoviću, Kutini, Bjelovaru, Novoj Gradiški, a sada je stigla i u Đakovo, rekao je Bijelić.

O povijesti Udruge pčelara Đakovštine govorio je njen predsjednik Željko Tomić. Osnovana je daleke 1925., kada đakovački pčelari postaju dio Udruge hrvatsko-slavonskog pčelarskog društva i kada se u Đakovu organizirano počinju baviti pčelarstvom.

- Danas udruga broji oko stotinu članova, sa 7.500 pčelinjih društava i član je Hrvatskog pčelarskog saveza, dodao je Tomić, te naglasio kako svake godine dobar dio meda bude doniran raznim udrugama, među kojima i „Nevenu“, socijalnoj samoposluzi i dr. Izložba obuhvaća košnice i drugu pčelarsku opremu koja vraća i u prošlost, biljke i druge eksponate.

O izložbi je ispred Hrvatskog prirodoslovnog muzeja govorio jedan od njena tri koautora Petar Crnčan, rekavši da je ona dio ciklusa posvećenog kukcima.

– Sastoji se od tri tematske cjeline – o pčeli kao jedinki i zajednici, o odnosu nje i čovjeka koji traje tisućama godina, te o odnosu pčela i biljaka, rekao je Crnčan.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Udruga pčelara Đakovštine planirala je obljetnicu obilježavati tijekom cijele godine, no zbog koronavirusa progrma je sveden na ovu izložbu. U planu je bilo i otvaranje Muzeja meda u prostorijama Udruge, no koronavirus to je odgodio za neko drugo vrijeme.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike